REFERENDUM NA SUNCE

Dolazi li Rusija na Drinu i Dunav? Visoki ruski dužnosnik šokirao prijedlogom: ‘Sve ovisi o volji srpskog naroda‘

Zanimljivo je da se nitko iz srbijanskog političkog kruga nije o ovome izjasnio, kao ni prorežimski mediji

Reklamni pano u Beogradu u čast Putinova rođendana

 Andrej Isakovic/Afp

Hoće li Srbija postati dijelom Rusije? Dolazi li Rusija na Balkan, na Drinu i Dunav? Zamjenik šefa parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Aleksej Čepa u emisiji radiopostaje Govorit Moskva izjavio je "da Srbija može postati sastavnim dijelom Rusije nakon provedenog referenduma"!? "Srbija se može ujediniti s Rusijom, ali to ovisi o volji srpskog naroda", rekao je Čepa.

Pomalo je bizarno i neočekivano da visoki ruski dužnosnik govori o mogućem pripajanju Srbije Rusiji, i to u jeku ruske agresije na Ukrajinu te eskalacije napetosti na Kosovu i oko njega. Srbija je jedina zemlje Europe koja nije uvela sankcije Rusiji, zbog čega je ugrozila svoj pregovarački proces s Bruxellesom. Naime, Srbija ni ove godine nije otvorila niti jedno novo poglavlje, a nizozemski parlament, između ostalog zbog neusklađivanja srpske politike s europskom oko sankcija Rusiji, predlaže da EU ponovno uvede vize za srpske građane. I sada iz Rusije dolazi ovakav "prijedlog". Doduše, Čepa kaže da ni on ne zna "koliko je ujedinjenje realno jer to ne odlučuje predsjednik Aleksandar Vučić, nego narod". "To trebaju odlučiti ljudi na referendumu", rekao je Čepa koji smatra da je referendum potreban kako se "poslije ne bi govorilo da je na djelu okupacija ili aneksija". Aleksej Čepa izjavio je da će Rusija uvijek biti na strani Srbije jer se radi o "duboko privrženoj i prijateljskoj državi".

Zanimljivo je da se nitko iz srbijanskog političkog kruga nije o ovome izjasnio, kao ni prorežimski mediji. Doduše, iz nekih su oporbenih parlamentarnih stranaka, poput Srpske demokratske stranke, pozvali Vučića da odustane od pregovora o priključenju EU zbog pritiska da uvede sankcije Rusiji.

Državna politika

Iako se Čepin prijedlog čini trivijalnim, treba napomenuti da se u Putinovoj Rusiji ovakve stvari rijetko izjavljuju slučajno i nenamjenski. Podsjetimo da su tako počeli i s prijedlozima o priznavanju odmetnutih ukrajinskih paradržavnih tvorevina Donecka i Luhanska. Prvo su to predložili zastupnici Komunista i ultradesnog LDPR-a, iz Kremlja su govorili da "o tome ne znaju ništa", da bi za mjesec dana to postala državna politika i uoči samog rata te su marionetske države priznate. Potom se isto ponovilo i s pripajanjem četiriju ukrajinskih regija Rusiji. Počelo je na lažnim marginama, ali potom su na "referendumu" građani zatražili pripajanje Rusiji, a Putin je proglasio aneksiju. Pitanje je koliko je ova ponuda Srbiji za pripajanje Rusiji bila usputna i "na svoju ruku" ili je to već viđeni plan i bubica koja će rasti do svoje realizacije. Je li Putin već donio odluku? A šutnja Vučića i srbijanskih medija pod njegovom kontrolom je također indikativna. Naime, o Čepinoj ponudi pisala su samo dva neovisna srbijanska medija, Nova i Danas. "Očekujem da će na eventualnom referendumu za ruskog agresora pod Putinovim "dizginima" biti više od 70 posto ljudi, ali tko sam ja da sudim i ocjenjujem. Referendum na sunce, što kaže Čepa, pa na parove razbroj‘s", komentirao je ovaj prijedlog bosanskohercegovački analitičar iz Banje Luke Dragan Bursać.

Prema njegovu mišljenju, "Srbija je već 23 godine u sastavu Rusije".

"Dobro, ne baš Rusije, ali je u sastavu, preciznije savezu Rusije i Bjelorusije, i to odlukom Skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 12. travnja 1999. godine. U odluci eksplicitno stoji ovo: 1. Savezna Republika Jugoslavija izjavljuje da pristupa savezu Rusije i Bjelorusije; 2. Savezna Republika Jugoslavija izjavljuje da prihvaća ciljeve i principe Rusije i Bjelorusije i da preuzima na sebe u punom obimu obveze koje proistječu iz Sporazuma i Statuta Saveza Rusije i Bjelorusije; 3. Ovu odluku objaviti u Službenom listu Savezne Republike Jugoslavije. Sad je sve jasnije! I rusofilija, i putinofilija, i luda ljubav prema ruskoj državnoj destrukciji i podrška fašističkim napadima na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju. Pa, Srbija se kao nasljednica SR Jugoslavije samo drži dogovora. Poštenjačine, što ćeš", piše rezignirano Bursać.

Aleksandar Vučić ionako ne želi uvesti sankcije Rusiji, a na Putina se sve više oslanja u vezi s Kosovom. "Kada Rusija pobijedi Ukrajinu, Srbija će doći na svoje jer će se stvoriti novi svjetski poredak", uvjeren je prorežimski srbijanski politolog Aleksandar Pavić. Dakle, preostaje vidjeti koliku stvarnu težinu imaju Čepine riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 09:22