PIŠE INOSLAV BEŠKER

Dolijao jedan od NAJTRAŽENIJIH šefova Camorre: ‘Krivoglavog’ je policija ščepala u bunkeru nakon 16 godina bijega

Pregovarao je mazeći tigra, što je bilo dovoljno rječito da gost pristane na sve
Italian policemen escort Michele Zagaria (C), the boss of the Casalesi clan outside the Police's headquarters in Caserta following his arrest on December 7, 2011. Italian police on Wednesday arrested Michele Zagaria, 53, the most senior boss of the Camorra mafia still at large, digging through a secret bunker near Naples to end his 16 years on the run. AFP PHOTO / ROBERTO SALOMONE
 AFP

Michele Zagaria (53), vođa casaleškog klana, najkrvavijega i vjerojatno najmoćnijega u kampanskoj camorri, uhvaćen je u srijedu nakon 16 godina skrivanja od pravde. Ščepao ga je Vittorio Pisani, šef jurišne čete napuljske policije.

Izraz “skrivanje” je umjesniji nego “bijeg” jer Zagaria nije utekao pred pravdom, nego je ostao u svom selu Casapesenni, u okolici mjesta Casal del Principe po kojemu je nazvan klan koji je drmao Casertom i okolicom, ali skriven duboko pod zemljom, u bunkeru iznad kojega je sloj od pet metara armiranoga betona. Nije mu bilo teško nabaviti materijal: Zagaria je poznat i kao “kralj cementa“, jer je dobar dio svoga ilegalnog bogatstva stekao kroz javna nadmetanja, prevarama dolazeći do poslova, pa naplaćujući “posredništvo” onima koji se zaista gradili - ili “zaboravili” izgraditi.

Zvan “ Capastorta” (Krivoglavi), igrao je vazda na kartu svoje hrabrosti i okrutnosti. Neki od onih s kojima je imao posla tvrdili su da je pregovarao s njima mazeći usput svoga omiljenog tigra, dovoljno rječito da gost pristane na sve, ne znajući je li zvijer možda gladna ili makar nervozna. Ta anegdota pridonijela je mitu o svireposti tog kralja Gomorre, kako je pisac Roberto Saviano nazvao casalešku camorru. Od tada Saviano živi pod pratnjom i ne spava dvije noći za redom na istome mjestu.

Zagaria se pravio starinskim bossom, pa je svojim “guaglionima” zabranjivao da se drogiraju, a prijestup je, kažu, kažnjavan jedinom kaznom koju camorra pozna: smrću.

Oslanjajući se na glasine o svojoj okrutnosti, nije se ustručavao telefonirati novinarima u redakcije i prijetiti im zbog njihova pisanja. Carlo Pascarella, novinar Corrierea di Caserta, imao je petlje to snimiti i snimak objaviti.

Ipak, kad su došli do njega policajci, Zagariji je pozlilo, pa je trebalo dovesti i hitnu pomoć. “Svi su ti mafijaši zapravo kukavice”, komentirao je doajen talijanskih analitičara Corrado Augias, koji je prekinuo svoju redovitu emisiju da bi spomenuo i tu vijest, utješnu za poštene Talijane.

Zmiji jest smrskana glava, ali će izrasti nove

Prvi su komentari bili da je zmiji skrhana glava, da je camorra ostala bez najopasnijeg šefa. Drugi, bitno realističniji, polaze od notorne činjenice da mafija nije samo hobotnica s mnogim krakovima, nego i hidra kojoj na mjestu jedne odsječene glave niknu dvije-tri, od kojih barem jedna preživi i nastavi svoj biznis.

Jer to je osnovno određenje: organiziranog kriminala ne bi bilo da mu pošteni ne omogućuju zaradu na ilegalnim poslovima: od onih koji kupuju drogu do onih koji se žele jeftino riješiti opasnog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:19