ROK ISTJEČE U PONOĆ

DRAMA DOSEGNULA VRHUNAC Tsipras juri u Bruxelles, Merkel ništa ne zna, Varoufakis priznao: 'Ne možemo platiti ratu kredita!'

'Trenutno ne izgleda kao da će biti uplate, ali ranije su uvijek pronalazili rješenje u minutu do 12'
 AFP

NOVO 14:30 - Grčki ministar financija Yanis Varoufakis izjavio je kako ta država definitivno neće uplatiti 1,6 milijardi eura prije ponoći, ali da se još uvijek nada da će se postići dogovor s vjerovnicima.

Zamjenik ministra financija Euclid Tsakalotos, glavni pregovarač s predstavnicima Europske komisije, izjavio je za BBC kako je od 'trojke' stigla nova ponuda na stol, te da bi moglo doći do dogovora prije referenduma.

Premijer Alexis Tsipras najvjerojatnije će danas otputovati u Bruxelles, kako bi raspravio mogući dogovor. Njegov zrakoplov se navodno priprema, a sporazum je već odobren na sastanku užeg kabineta Grčke vlade ranije danas, piše njemački Bild.

No, njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi kako nije čula ni za kakav novi sporazum. - Zadnja ponuda za koju sam čula od Europske komisije je ona od petka, prošli tjedan, rekla je Merkel.

Dodatnom kaosu u komunikaciji doprinio je i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, koji je siguran da Grčka neće napustiti euro, bez obzira na rezultat referenduma u nedjelju.

-----------------

BRUXELLES - Danas poslijepodne, predsjednica povjerenstva Europskog parlamenta za ustavna pitanja Danuta Huebner razjasnila je na Twitteru koje bi bile posljedice izlaska Grčke iz eurozone:

- Izlazak zemlje članice iz Europske monetarne unije bez istovremenog povlačenja iz EU bio bi pravno nezamisliv.

Jedini zamisliv scenario izlaska iz eurozone bilo bi pozivanje na Članak 50. i napuštanje Europske unije, a potom ponovni ulazak uz izostavljanje ulaska u eurozonu u pregovorima. No, radi se o iznimno riskantnom scenariju, jer bi preostalih 27 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, moralo ponovno ratificirati svoj pristanak za ulazak Grčke u EU.

SEDAM KLJUČNIH PITANJA GRČKE KRIZE Otkrivamo kakve su posljedice mogućeg bankrota Grčke na Hrvatsku

Iako je do nedjeljnog referenduma o sporazumu s grčkim kreditorima ostalo još pet dana, danas je ključan dan za Grčku, u kojem do kraja dana mora pronaći način za isplatiti 1,6 milijardi eura MMF-u.

Prema jednom visokorangiranom dužnosniku grčke vlade, koji je razgovarao s britanskim The Guardianom, još uvijek postoji mogućnost da se dug MMF-u uplati prije roka.

- Trenutno ne izgleda kao da će biti uplate, ali ranije su uvijek pronalazili rješenje u minutu do 12, izjavio je.

Kako pišu grčki mediji, u tijeku je ‘orgija sastanaka’ između predstavnika Atene i Bruxellesa, kako bi se pronašlo zajednički prihvatljivo rješenje prije isteka roka u ponoć.

NAJTEŽI DANI EUROPSKE UNIJE, JUNCKER POBJESNIO: 'Grčka nas je izdala!' MERKEL: 'Propadne li euro, propada i Europa!'

Za Grčku stanju, navodno, linija koju ne žele prijeći je zahtjev za isključivanjem MMF-a iz dogovora.

U međuvremenu, grčki premijer Alexis Tsipras potvrdio je da će dati ostavku na premijersku funkciju ukoliko se narod na referendumu izjasni da je ‘za’ sporazum s vjerovnicima.

Tsipras ne vjeruje kako bi izjašnjavanje protiv sporazuma automatski značilo i izlazak Grčke iz eurozone, jer je cijena prevelika.

- Želimo da iz dubine duše odbijete njihove prijedloge, i to s najvećom mogućom razlikom. Ako narod Grčke želi nastaviti s mjerama štednje, što će nam onemogućiti da glavu držimo uzdignutom, mi ćemo to poštivati, ali nećemo biti ti koji će ju provesti, izjavio je Tsipras.

JUNCKER POSLAO ATENI POSLJEDNJU PONUDU Cipras nezainteresiran: 'Na referendumu zaokružite 'ne''

Europska komisija, s druge strane, ističa kako su ‘vrata još uvijek otvorena’ za sporazum s Grčkom, no i da vrijeme ‘brzo istječe.’ Napominju i kako Atena još uvijek nije povukla niti jedan potez.

Glasnogovornica Europske komisije Margaritis Schinas rekla je medijima kako je šef grupe europskih ministara financija Jeroen Dijsselbloem objasio Tsiprasu kako bi izgledao sporazum u zadnji čas.

- To bi zahtijevalo da grčka vlada povuče prvi potez, koji je predsjednik Jean-Claude Juncker zatražio sinoć prije ponoći. Taj potez još uvijek nije povučen, a vremena je sve manje, rekla je Schinas.

GRČKA U POTPUNOM KAOSU: PRAZNE POLICE U DUĆANIMA 'Užas! U džepu imam 5 eura, a red za bankomat je beskonačan'

U međuvremenu, neimenovani dužnosnik njemačke vlade danas je oko 13 sati izjavio kako je ‘sada već prekasno’ za postizanje dogovora oko produžetka plana rješavanja grčkog duga.

U slučaju bankrota, banke bi imale gotovine najviše pet dana

Prema dužnosniku Europske centralne banke Felixu Huefeldu, grčke banke ostale bi solventne još najviše pet dana ako Atena danas propusti uplatiti 1,6 milijardi eura MMF-u.

- Pitanje je dana, rekao je Huefeld klubu poslovnih novinara u Frankfurtu.

- Možemo satima raspravljati bi li bilo dva, tri, četiri ili pet dana, izjavio je.

Huefeld je član nadzornog odbora ECB-a koji je zadužen za procjenjivanje jesu li grčke banke još uvijek solventne.

Iako s jedne strane njegove izjave ukazuju na ozbiljnost situacije, šalju i djelomično pozitivnu poruku, jer daju naslutiti da ECB ne bi proglasio propast grčkih banaka istog trenutka kada bi se probio rok za isplatu MMF-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:40