IMRAN KHAN

DRAMATIČNO OBRAĆANJE PAKISTANSKOG PREMIJERA U ZGRADI UN-a 'Zbog Kašmira bi mogao izbiti nuklearni rat s Indijom! Njihovu državu vodi fašist'

 
Imran Khan (L) i Narendra Modi (D) i oružje kojim raspolažu Pakistan i Indija, uključujući balističke nuklearne projektile
 Akhtar Soomro / Jonathan Ernst / Altaf Hussain / T. Mahmood / Handout / Reuters / Profimedia, Zuma Press

Pakistanski premijer Imran Khan ovog je tjedna u Ujedinjenim narodima pokušao upozoriti na rastuću opasnost od izbijanja nuklearnog rata u sukobu oko Kašmira, podijeljenom između Indije i Pakistana.

Dvije su države bile na samom rubu rata u veljači ove godine kada je Indija bombardirala teritorij u Pakistanu (prvi put u pedeset godina), a borbeni avioni obiju država sukobili su se na nebu iznad podijeljene regije, podsjeća Guardian.

Uzavrele tenzije između dvije države donekle su se smanjile kad je Pakistan vratio indijskog pilota čiji su avion oborili, i koji je u svojoj zemlji dočekan kao nacionalni heroj. No, to razdoblje kratko je potrajalo. Naime, Indija je u kolovozu ukinula odredbu ustava kojom je dijelu Kašmira pod njihovom kontrolom bio zajamčen poluautonomni status. Ubrzo nakon toga u regiju se slilo stotine tisuća indijskih vojnika, a tisuće ljudi je uhićeno.

Pakistanski premijer smatra da je to direktna posljedica nacionalističko-hinduističku ideologiju koju provodi indijski premijer Narendra Modi. Pritom je Khan vrlo otvoreno svojeg kolegu preko granice nazvao "fašistom".

'Prijeti masakr'

Indijski dio Kašmira, u kojem muslimani čine većinu, sada je pod svojevrsnom kontrolom vojske i policije, onemogućene su mobilne mreže i korištenje interneta. Jednom dok se te usluge vrate, Kahn predviđa da će početi pobuna stanovništva.

- Oni će izaći na ulice. Što će se tada dogoditi? Tamo je trenutno 900.000 indijskih vojnika koji održavaju sigurnost. Bojim se da će uslijediti masakr i da će stvari izmaći kontroli - rekao je Khan u New Yorku pred novinarima koji pokrivaju zasjedanje Opće skupštine UN-a.

- Moj glavni razlog za dolazak ovdje je taj da se susretnem sa svjetskim vođama i da govorim o ovome. Idemo prema potencijalnoj katastrofi čije razmjere zapravo nitko ne shvaća. Ovo je jedini put nakon Kubanske krize da se otvoreno sučeljavaju dvije nuklearne sile. To je ono što se dogodilo u veljači - pomalo dramatičan je bio Khan.

Pakistanski premijer se zarekao da će braniti teritorij svoje države, ali je također izrazio strah zbog moguće nekontrolirane eskalacije sukoba. U srijedu je tako govorio i o svojim dvojbama kada je čuo za indijski zračni udar početkom godine.

- U veljači me nazvao moj čelni čovjek oružanih snaga, nazvao je i čelnik zračnih snaga, i rekli su da su indijski avioni upravo bombardirali teritorij Pakistana. Što da radimo u toj situaciji? Što da radimo? Moram li ja - moramo li mi - napraviti taj izbor? - rekao je Khan, a piše Guardian.

Razgovor sa svjetskim liderima

O svojim strahovima zbog sukoba oko Kašmira Khan je razgovarao ovog tjedna s Donaldom Trumpom, Angelom Merkel, Emmanuelom Macronom i Borisom Johnsonom. Američki je predsjednik ponudio da će posredovati u razgovorima između dviju država, ali samo ako na to pristanu i Pakistan i Indija. A premijer Modi zasad nije pokazao sklonost tome, naročito kad svoje poteze u Kašmiru prikazuje kao dio borbe protiv terorizma i separatističkih težnji, za čije poticanje optužuje Pakistan.

Drugi problem za Khana predstavlja i činjenica da su Trump i Modi razvili prilično prisne odnose - tako je indijski premijer u nedjelju bio na velikom skupu u Teksasu gdje je s Trumpom govorio pred Indijcima koji žive u SAD-u. No, u ponedjeljak je Trump ipak dio Modijeve retorike opisao kao "vrlo agresivnu", a sam Khan je rekao kako mu se čini da su Trumpovi instinkti "antiratni".

Khan je pak pred novinarima na kraju potpuno "otvorio karte".

- Ja sam dao sve od sebe. Koje opcije nam preostaju sad, što da radimo? Da li da samo čekamo da se ostvari ovaj scenarij iz noćne more i pritom se nadamo da se ništa neće dogoditi? - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:28