AMERIČKI PREDSJEDNIK

TRUMP ŽELI POSREDOVATI IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA ZBOG KAŠMIRA 'Učinit ću sve da nešto poduzmem. Kašmir je veoma eksplozivno mjesto...'

Narendra Modi (lijevo) i Donald Trump (desno)
 Profimedia, AFP

Američki predsjednik Donald Trump želi biti posrednik između Indije i Pakistana po pitanju Kašmira, regije kojoj je New Delhi nedavno ukinuo autonomiju, a u utorak je rekao kako je tamošnja situacija "jako eksplozivna".

Trump je proteklih dana razgovarao i s indijskim premijerom Narendrom Modijem i s pakistanskim premijerom Imranom Khanom, pokušavajući ublažiti tenzije.

Očekuje se da će se s Modijem susresti na marginama summita G7 u Francuskoj, iako je Indija već odbacila američku ponudu da djeluje kao posrednik između dviju država.

"Mislim da pomažemo toj situaciji, no, kao što znate, postoje ogromni problemi između dviju zemalja, a ja ću učiniti sve što mogu da posredujem ili nešto poduzmem", rekao je američki predsjednik.

"Kašmir je veoma eksplozivno mjesto. Imate hinduiste i muslimane i ne bih rekao da se baš dobro slažu", istaknuo je Trump u Bijeloj kući i zaključio: "Iskreno, situacija je jako eksplozivna".

Pohvalio je oba čelnika i podsjetio kako je nedavno ugostio Khana u Washingtonu.

"Oni su veliki ljudi i vole svoje države. Nalaze se u teškoj situaciji. Kašmir je jako teška situacija".

SAD je pod Trumpom ukinuo pomoć Pakistanu, svom savezniku iz Hladnog rata, a nedavni Khanov posjet nije rezultirao obnavljanjem tih isplata. Washington smatra da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma.

Pakistan i Indija kontroliraju dijelove Kašmira, no obje države svojataju cijelu regiju.

New Delhi je prošli tjedan odlučio ukinuti autonomiju te većinski muslimanske regije povlačenjem članka 340. indijskog ustava koji joj je to jamčio u svim pitanjima osim vanjske politike, obrane i komunikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:55