PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

DRASTIČNA ESKALACIJA NA KOSOVU: JESU LI DRAMATIČNI INCIDENTI INSCENIRANI?! Da su tenzije moguće, dalo se naslutiti već prije nekoliko dana...

 
 Profimedia, Reuters

Politička situacija na Kosovu je napeta nakon što je u ponedjeljak uhićen ministar srpske vlade koji je mimo odluke kosovskih vlasti ušao na teritorij Kosova.

Zbog napete situacije na Kosovu održan je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, a visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini hitno je doputovala u Beograd kako bi sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o budućem dijalogu o normalizaciji odnosa s Kosovom.

No, ovo uhićenje je pokazalo i poraz politike EU koja posreduje u dijalogu te koliko su zapravo odnosi između Kosova i Srbije nenormalni. Nakon ovog događaja predstavnici kosovskih Srba u institucijama Kosova, iz redova Srpske liste koji su više predstavnici Beograda na Kosovu nego predstavnici kosovskih Srba, odlučili su napustiti kosovsku vladu i tu su odluku objavili u Beogradu, a ne u Prištini. Rekli su da za tu odluku imaju i potporu srpskog predsjednika Vučića.

Vlada ne pada

U normalnoj situaciji bi njihov izlazak iz vlade trebao značiti pad vlade Republike Kosova i nove izbore jer je time vlada izgubila parlamentarnu većinu. No, predsjednik kosovske vlade Ramush Haradinaj u utorak je izjavio da neće dati ostavku, da nije vrijeme za nove izbore i da on ima potporu mnogih zastupnika. Odluku je nazvao ishitrenom, pozvao ih da se predomisle i poručio kako njihovo napuštanje vlade nije u interesu kosovskih Srba.

No, mnogi na Kosovu događaje vezane uz ilegalni ulazak Marka Đurića na Kosovo i način na koji je on uhićen vide kao uvod u moguće kompromise s obiju strana zbog čega je dizanje tenzija možda i potrebno.

Da su tenzije moguće, dao je naslutiti u petak 23. ožujka u Bruxellesu, i to nakon sastanka s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem, srpski predsjednik Vučić. On je za TV Pink izjavio da će Đurić doći na sjever Kosova i “da vidimo što će oni (misleći na kosovske vlasti) poduzeti po tom pitanju”. Zbog takve izjave i Đurićeva ponašanja mnogi građani Kosova odobravali su akciju specijalnih jedinica kosovske policije.

Moguće je da je riječ o insceniranom showu za javnost, a kao dokaz za to mnogi koriste činjenicu da su svaki korak uhićenja, vožnju do Prištine i uvođenje u policijsku postaju snimali mediji, a i građani su se u Prištini okupili i vidjeli te strašne prizore.

I kosovski Odbor za zaštitu ljudskih prava u Prištini je u izjavi kritizirao način na koji je Đurić prikazan u javnosti, pred medijima i građanima, kao ponižavajući te kao politički folklorizam s političkim utjecajem.

Koha Ditore, vodeći dnevni list na Kosovu, u naslovu je događaj nazvao “Destabilizacijom s predumišljajem”. I vodeća oporbena stranka Vetëvendosje (Samoopredjeljenje) upozorila je da bi ovaj scenarij mogao biti uvod u kompromise koje će kosovska vlast učiniti u pregovorima. Čak se i obični građani pribojavaju da bi ovo mogla biti namjerna politička igra dizanja tenzija uoči važnih odluka.

Kamen smutnje

Isti dan kad je uhićen Đurić, tri glavna lidera Kosova - predsjednik Hashim Thaçi, premijer Ramush Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veseli - odlučili su pokrenuti postupak za uspostavu Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, što je i glavna primjedba i Beograda i Bruxellesa oko implementacije sporazuma.

No, i kosovski Srbi, s potporom Beograda, sada žele takvu zajednicu početi stvarati jednostrano.

Baš sada kad su se tenzije pojačale, Kosovo i Srbija trebali bi početi novu fazu dijaloga u kojoj bi trebali sklopiti pravno obvezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. A koliko su ti odnosi trenutačno nenormalni, dovoljno je procijeniti nakon izjava srpskog predsjednika Vučića koji kosovsku policiju naziva “terorističkom bandom”. Opet se, kao prije puno godina, koriste izrazi “teroristički napad na goloruki srpski narod”.

U Prištini su obični građani na ulici zbunjeni i predosjećaju da bi se ovo moglo iskoristiti za nametanje neprihvatljivih rješenja kao što je podjela Kosova. U tom se smjeru doživljavaju i izjave gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Gorana Rakića da je ono što se dogodilo bila “proba kako da osvoje sjever Kosova” te da ga raduje izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da “neće dopustiti nikakvu Oluju ni novi Bljesak”, usporedivši to s vojno-redarstvenim operacijama kojima je Hrvatska vratila pod kontrolu svoj teritorij.

Mjere protiv Rusije

Još je jedna podudarnost, slučajna ili ne, da je do ovog dramatičnog, ali i očekivanog događaja na Kosovu došlo na dan kad su mnoge zapadne zemlje objavile mjere protiv Rusije. Tako se i događaji na Kosovu stavljaju u kontekst šire geopolitičke igre jer Rusija može na sjeveru Kosova izazvati Zapad. Vučić je iz Beograda poručio kako je cilj operacije bio da Priština dokaže da ima podršku “zapadnih štićenika”, a mediji su javljali da je on odmah o tom incidentu razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sve te igre zamaraju i zabrinjavaju ljude na Kosovu, i Albance i Srbe, jer im takve tenzije ostavljaju ožiljke. A političari se nakon teških riječi bez problema nalaze po ručkovima i večerama u Bruxellesu i drugim gradovima.

EULEX: Kosovska policija je prva zadužena za reagiranje

Direktor Ureda za Kosovo vlade Republike Srbije Marko Đurić, koji je jučer bio priveden na Kosovu, izjavio je u utorakda su albanski separatisti u Prištini uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, koji podržavaju samoproglašenu nezavisnost, napali “naš narod na sjeveru pokrajine s ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem okupiraju sjeverno Kosovo. Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu bio bi nastavljen”, izjavio je Đurić. Misija EU nije sudjelovala u akciji kosovske policije, potvrdili su iz EULEX-a.

Dodali su da “EULEX pažljivo prati situaciju i patrolira na sjeveru Kosova u skladu sa svojim mandatom, kao druga interventna instanca”. “Policija Kosova je prva interventna instanca za sve sigurnosne incidente”, naveli su u priopćenju. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak, nakon sastanka s ambasadorima, da Srbija niti jednom gestom nije isprovocirala teror prema srpskim dužnosnicima. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:07