VUČIĆ SE ŽALI

‘Znam zašto to žele, tražit će ratnu odštetu od Srbije! No dobro, otvorit će Pandorinu kutiju, počevši od Jasenovca...‘

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Srbija se protivi usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici i prijemu Kosova u Vijeće Europe i bit će to neizvjesna borba, rekao je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić po povratku iz New Yorka.

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tijekom svibnja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a.

U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih civila u srpnju 1995. godine.

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Rusija je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Države i zemlje Europske unije.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i sudovima BiH je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

Govoreći na konferenciji za novinare u Beogradu, Vučić je rekao da se tijekom boravka u sjedištu UN-a u New Yorku sastao s 22 predsjednika i premijera, sa šest dužnosnika UN-a te s predstavnicima ukupno 111 zemalja članica UN-a, kako bi spriječio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Lobiranje protiv rezolucije večeras ocijenio kao borbu "borbu Davida i Golijata" istaknuvši kako se borio za "čast i obraz Srbije". Ocijenio je da donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici služi samo za traženje ratne odštete od Srbije.

Po njegovoj ocjeni, rezolucija o Srebrenici u Općoj skupštini UN, gdje ne postoji pravo veta, bit će donijeta preglasavanjem, što će "otvoriti Pandorinu kutiju" jer će uslijediti mnogo incijativa za donošenje rezolucija o zločinima genocida počinjenim u svijetu, "od Jasenovca pa nadalje".

Komentirajući očekivano glasanje o prijemu Kosova u Vijeće Europe (VE) tijekom svibnja, Vučić je rekao kako su "sve opcije otvorene", ali su i dalje najveće šanse da će Priština dobiti zeleno svjetlo.

Parlamentarna skupština VE je 16. travnja usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, konačna odluka očekuje se 16. svibnja, a za prijem Kosova u Političkom odboru VE-a trebalo bi osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:20