GLOBALNO ZATOPLJENJE

DVA TJEDNA TEŠKIH PREGOVORA Na klimatskom summitu u Parizu dogovoren plan koji bi trebao spasiti Zemlju

UN climate chief Christiana Figueres (C) speaks with French President Francois Hollande (L), United Nations Secretary General Ban Ki-moon (2ndL) and French Foreign Minister Laurent Fabius (R) after a statement at the COP21 Climate Conference in Le Bourget, north of Paris, on December 12, 2015. The years-long quest for a universal pact to avert catastrophic climate change neared the finish line today with conference host France announcing that the final draft had been completed in the early hours of the morning. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
 MIGUEL MEDINA / MIGUEL MEDINA

Na klimatskom summitu u Parizu postignut je dogovor o prijedlogu klimatskog sporazuma nakon što su predstavnici gotovo 200 država dva tjedna intenzivno pregovarali o smanjivanju stakleničkih plinova i onečišćenja zraka.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kazao je u subotu kako je završni nacrt sporazuma pravedan, pravno obvezujući i da će se porast globalnih temperatura ograničiti na manje od dva stupnja i kako će vlade nastaviti ulagati napore da se to ograničenje dovede do 1,5 stupnjeva.

- Duboko sam uvjeren kako smo postigli ambiciozan i dobro balansiran sporazum - kazao je i precizirao kako je nacrtom predviđeno i sto milijardi dolara godišnje za financiranje zemalja u razvoju nakon 2020. godine, kao i petogodišnje revizije nacionalnih planova za smanjenje globalnog zagrijavanja.

- Naša povijesna odgovornost je ogromna - rekao je Fabius dužnosnicima, među kojima predsjedniku Francoisu Hollandu i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju, na konferenciji u predgrađu Pariza.

Velike nade se polažu u ovaj povijesni dogovor, no neke bi države još uvijek mogle uložiti prigovore.

Ministri bi se trebali sastati ponovno poslijepodne i odlučiti hoće li odobriti sporazum koji bi trebao stupiti na snagu 2020. godine, a koji predstavlja veliki pomak u globalnim naporima za izbjegavanje potencijalno katastrofalnih posljedica zagrijavanja planeta.

Martin Kaiser iz Greenpeacea kazao je prije objave o postizanju dogovora da je bilo neslaganja oko toga kako i kada prestati koristiti fosilna goriva i o pitanjima poput financiranja 'jer je za SAD i Europu to tako velik korak da je bilo pitanje hoće li pristati'.

Završni nacrt ima oko 20 stranica, što je sedam stranica manje od prethodnog nacrta, otkrio je jedan neimenovani francuski dužnosnik.

Posljednji pokušaj da se postigne globalni sporazum, u Kopenhagenu 2009. godine, okončan je u rasulu i kaosu. Završio je tako da je američki predsjednik Barack Obama "na silu" ušao na sastanak Kine i drugih zemalja i ishodio umjerene ustupke o ograničenju emisija do 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:59