PORAST GLOBALNE TEMPERATURE

METEOROLOZI UPOZORAVAJU '2016. mogla bi biti najtoplija ikad. Do kraja naredne godine imat ćemo tri rekordne godine zaredom'

Ilustracija
 Ante Čizmić / CROPIX

Nova globalna prognoza temperatura nagoviješta kako bi 2016. mogla biti još toplija od 2015. godine, javlja Britanski meteorološki institut.

Naime, već je ova godina proglašena najtoplijom u povijesti mjerenja i to zahvaljujući kombinaciji globalnog zatopljenja i snažnog utjecaja El Nina, atmosfersko-oceanskog fenomena odnosno poremećaja klime koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika.

Britanski meteorološki institut vjeruje kako će temperature u 2016. biti za 1,1 °C više u odnosu na predindustrijsko doba (1850.-1899.), što je vrlo blizu granice od maksimalnih 1,5°C koja je dogovorena na prošlotjednom summitu u Parizu.

Nova prognoza koja je dobivena kombinacijom kompjuterskih modela i statistike, kaže kako će globalne prosječne temperature idućih 12 mjeseci biti oko 0,84 °C više od prosjeka u periodu od 1961. do 1990. godine.

- Do kraja 2016. imat ćemo tri rekordne ili skoro rekordne godine zaredom glede porasta globalne temperature - kazao je meteorolog Adam Scaife.

El Nino je ove godine glavni 'krivac' za smanjenje monsuna u Indiji, slabljenje uragana nad Atlantikom te za rane snježne oluje na sjeveru Europe proteklih tjedana. Osim toga bit će odgovoran za rast od 0,2 °C u idućoj godini.

Britanski meteorološki institut ističe kako se porast temperatura možda neće nastaviti u nedogled i da će narednih godina ipak pasti na ispod 1°C.

Ipak, meteorolozi se slažu kako bi ovakav porast temperature mogao dovesti do 'neočekivanih događaja koje nikad prije nisu viđeni'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:24