VLASTI POZIVAJU PROTIV MRŽNJE

DVOJICA AFGANISTANACA OSUMNJIČENA ZA UBOJSTVO NIJEMCA U jeku najnasilnijih prosvjeda desnice ubijen mladić (22) na istoku zemlje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.09.2018. u 15:51

German police officers search a man during a routine raid as part of increased security measures for the upcoming festive season, near Ebertplatz square in Cologne, Germany, December 16, 2016. The man was released after the search. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC1717177AD0
Wolfgang Rattay / REUTERS

Ilustracija

 

Dvadesetdvogodišnji Nijemac umro je u noći na nedjelju u istočnom gradu Koethenu i policija je privela dvojicu Afganistanaca pod sumnjom da su ga ubili, objavili su u nedjelju njemačka policija i tužiteljstvo.

"U tom kontekstu, dvojica Afganistanaca privremeno su pritvoreni pod sumnjom da su počinili ubojstvo", navodi se u priopćenju.

Njemačku potresaju najnasilniji prosvjedi krajnje desnice zadnjih desetljeća nakon što je 26. kolovoza u gradu Chemnitzu, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, nožem ubijen 35-godišnji Nijemac za što su uhićena dvojica tražitelja azila, Sirijac i Iračanin.

Chemnitz se zbog toga našao u središtu najveće rasprave u Europi u kojoj se sučeljavaju pristaše strožega pristupa imigraciji, posebno u Italiji i istočnoj Europi, s pristašama umjerenijega stajališta koje predvode njemačka kancelarka i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U ponedjeljak navečer, u gradu koji je postao epicentar prosvjeda protiv migranata i Angele Merkel, 65 tisuća ljudi okupilo se na rock koncertu protiv rasizma, pod geslom "Nas je više", a događaj su poduprli i najviši državni dužnosnici, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i šef diplomacije Heiko Maas.

Njemačka kancelarka je, preko glasnogovornika, Nijemce pozvala da se pobune protiv "mržnje" koja, po njezinu mišljenju, nije usmjerena samo protiv stranaca, nego i protiv političkih dužnosnika i novinara.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo