PROSVJED

NOVI MARŠ ULTRADESNICE U CHEMNITZU Okupilo se 3500 ljudi: 'Ima nas više! I stalno se vraćamo!'

 
Prosvjed u Chemnitzu
 Matthias Rietschel / REUTERS

Novi marš ultradesnice u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu okupio je u petak navečer oko 3500 osoba no prošao je bez incidenata, objavila je policija.

Uz transparent na kojemu je pisalo "Ima nas i više! I stalno se vraćamo!" prosvjednici su se okupili ispod spomenika Karlu Marxu prije nego što su promarširali centrom grada, praćeni brojnim policijskim snagama.

Matthias Rietschel / REUTERS
Policija u njemačkom gradu Chemnitz

Njemačku su potresli najnasilniji prosvjedi krajnje desnice zadnjih desetljeća nakon što je 26. kolovoza u gradu Chemnitzu, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, nožem ubijen 35-godišnji Nijemac za što su uhićena dvojica tražitelja azila, Sirijac i Iračanin.

Chemnitz se zbog toga našao u središtu najveće rasprave u Europi u kojoj se sučeljavaju pristaše strožega pristupa imigraciji, posebno u Italiji i istočnoj Europi, s pristašama umjerenijega stajališta koje predvode njemačka kancelarka i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na marševe ultradesnice odgovorilo je prije tjedan dana 65 tisuća ljudi koji su se okupili na rock koncertu protiv rasizma, pod geslom "Nas je više", a događaj su poduprli i najviši državni dužnosnici, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i šef diplomacije Heiko Maas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:41