OPERACIJA PROTIV 'USPAVANIH ĆELIJA'

Dvojica američkih vojnika poginula u borbama s džihadistima IS-a u Iraku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.03.2020. u 19:38

In this image released by the US Defense Department, paratroopers and equipment assigned to 1st Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division load aircraft bound for the US Central Command area of operations from Fort Bragg, North Carolina on January 4, 2019. - This deployment is a precautionary action taken to respond to increased threat levels against US personnel and facilities. Thousands more US troops were ordered to the Middle East on January 3 after the US assassinated Iran's military mastermind and Tehran promised
AFP

Dvojica američkih vojnika poginula su u nedjelju "dok su savjetovali i pratili iračke vojnike" u operaciji protiv 'uspavanih ćelija' Islamske države (IS) na sjeveru Iraka, priopćila je u ponedjeljak međunarodna koalicija za borbu protiv džihadista.

Zbog napetosti koja vlada između Teherana i Washingtona te napada na američke interese u Iraku - koje, po mišljenju Washingtona, izvode iračke naoružane skupine bliske Iranu - koalicija je objavila da prekida svoje djelovanje u Iraku.

Bez obzira na to, iračko je vojno zapovjedništvo proglasilo "pobjedu" nakon te zajedničke operacije za koju kaže da je bila "koordinirana sa zrakoplovstvom koalicije".

Dva dana nakon smrti Amerikanca u raketiranju iračke vojne baze u Kirkuku krajem 2019., američka vojska je bombardirala pet baza naoružane skupine bliske Iranu u Iraku i u Siriji, Brigada Hezbollaha.

Nakon toga je porasla napetost između Washingtona i Teherana, što je dovelo do ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija i njegova pomoćnika iz Iraka u Bagdadu i do iranskog bombardiranja iračkih baza u kojima su bili stacionirani američki vojnici.

Od kraja listopada bilo je dvadesetak napada na američke interese u Iraku, pa tako i na vojne baze i na američko veleposlanstvo u Bagdadu, koji su svaki put gađani raketama proiranskih skupina, ponajprije Brigada Hezbollaha, tvrdi Washington.

Međunarodna koalicija utemeljena 2014. za borbu protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Države ima više desetaka zemalja članica i još uvijek tisuće vojnika u Iraku jer, iako je IS izgubio teritorij, ima uspavane ćelije sposobne za izvođenje napada.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo