OPERACIJA PROTIV 'USPAVANIH ĆELIJA'

Dvojica američkih vojnika poginula u borbama s džihadistima IS-a u Iraku

 AFP

Dvojica američkih vojnika poginula su u nedjelju "dok su savjetovali i pratili iračke vojnike" u operaciji protiv 'uspavanih ćelija' Islamske države (IS) na sjeveru Iraka, priopćila je u ponedjeljak međunarodna koalicija za borbu protiv džihadista.

Zbog napetosti koja vlada između Teherana i Washingtona te napada na američke interese u Iraku - koje, po mišljenju Washingtona, izvode iračke naoružane skupine bliske Iranu - koalicija je objavila da prekida svoje djelovanje u Iraku.

Bez obzira na to, iračko je vojno zapovjedništvo proglasilo "pobjedu" nakon te zajedničke operacije za koju kaže da je bila "koordinirana sa zrakoplovstvom koalicije".

Dva dana nakon smrti Amerikanca u raketiranju iračke vojne baze u Kirkuku krajem 2019., američka vojska je bombardirala pet baza naoružane skupine bliske Iranu u Iraku i u Siriji, Brigada Hezbollaha.

Nakon toga je porasla napetost između Washingtona i Teherana, što je dovelo do ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija i njegova pomoćnika iz Iraka u Bagdadu i do iranskog bombardiranja iračkih baza u kojima su bili stacionirani američki vojnici.

Od kraja listopada bilo je dvadesetak napada na američke interese u Iraku, pa tako i na vojne baze i na američko veleposlanstvo u Bagdadu, koji su svaki put gađani raketama proiranskih skupina, ponajprije Brigada Hezbollaha, tvrdi Washington.

Međunarodna koalicija utemeljena 2014. za borbu protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Države ima više desetaka zemalja članica i još uvijek tisuće vojnika u Iraku jer, iako je IS izgubio teritorij, ima uspavane ćelije sposobne za izvođenje napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:27