U SJENI KORONE

Ekonomski rat: Britanija blokirala Huawei, Peking otkazao otvaranje sjedišta TikToka u Londonu

Zbog propale investicije od tri milijarde dolara i 3000 radnih mjesta Kina tvrdi kako je Trump zapravo nasanjkao Johnsona
Donald Trump i Xi Jinping 
 Brendan Smialowski/AFP

Dok pandemija koronakrize puni medijske stupce, u sjeni borbe s virusom odvija se još jedan rat, onaj između SAD-a, Velike Britanije i Kine.

Do velike promjene u odnosima između najvećih svjetskih sila došlo je prošli tjedan kad je Velika Britanija na iznenađenje sviju promijenila dotadašnju diplomatičnu strategiju prema Kini i iznenada odlučila kako neće dopustiti korištenje opreme kineske kompanije Huawei u britanskoj 5G mreži.

Britanski premijer Boris Johnson u siječnju ove godine rekao je kako će Huaweiju biti omogućeno sudjelovanje u izgradnji britanske 5G mreže, čime je naljutio američkog predsjednika Donalda Trumpa koji tvrdi kako je Huawei sigurnosni rizik. No onda su u britanskoj vladi odjednom izjavili kako će kupnja opreme kineskog tehnološkog giganta biti zabranjena od sljedeće godine, a do 2027. će povući svu postojeću opremu iz sigurnosnih razloga. Nisu dali puno više informacija o tome zašto su naglo promijenili odluku, osim toga da su im nedavno uvedene američke sankcije toj kompaniji dale razloga za razmišljanje pa su shvatili da Britanija “više neće moći jamčiti sigurnost buduće 5G Huawei opreme”.

image
Boris Johnson
Tolga AKMEN/AFP

Bez povratka

Iako službena izjava glasi kako je zabrana Huaweija “nepovratna”, The Observer je objavio da su u vladi dali naslutiti da se radi o geopolitičkim razlozima, a odluka o zabrani Huaweija mogla bi biti ukinuta ako Trump ne pobijedi na skorašnjim predsjedničkim izborima.

Kad je Britanija odlučila stati na stranu SAD-a, Trump je to iskoristio kako bi pokupio malo političkih bodova i izjavio kako je upravo on nagovorio Britaniju.

Kina je tada odlučila uzvratiti udarac i otkazala planove za otvaranje sjedišta najbrže rastuće kineske društvene mreže TikTok u Londonu. TikTok ima preko 800 milijuna korisnika, a njegova matična kompanija ByteDance planirala je investirati tri milijarde funti u otvaranje sjedišta u Londonu koje bi stvorilo oko 3000 radnih mjesta.

Bijela kuća je najavila kako će zabraniti korištenje TikToka sve dok se on ne odvoji od ByteDancea i otvori sjedište u SAD-u. SAD, naime, smatra kako je ByteDance u rukama Komunističke partije Kine zbog čega su osobni podaci korisnika ozbiljno ugroženi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak bi trebao održati sastanak s premijerom Johnsonom i ministrom vanjskih poslova Dominikom Raabom te bi tema razgovora trebala biti, između ostalog, Kina i pandemija. Moguće je i da TikTok sada odluči otvoriti sjedište u Americi s obzirom na to da bi mu zabrana aplikacije u SAD-u, u kojem ima gotovo 50 milijuna korisnika, bila preveliki udarac.

U Pekingu trenutno vlada stav kako je Britanija nasamarena od strane SAD-a. Navodno je već održan sastanak čelnika britanskih tvrtki u Pekingu na kojem im je poručeno da bi njihovo poslovanje moglo pretrpjeti ozbiljne posljedice. “Poruka je bila jasna - doći će do odmazde, a britanske tvrtke su na prvoj vatrenoj liniji”, piše Sunday Times. Spominju se tvrtke poput Jaguar Land Rover, BP i GlaxoSmithKline.

Povjerenje između Britanije i Kine ovime je ozbiljno narušeno, a govori se i o kraju “zlatne ere”. Trgovinsko partnerstvo između dviju zemalja vrijedno je 88 milijardi dolara i zadnje što Britaniji sada treba je ulazak u trgovinsku borbu s Kinom, procjenjuju analitičari. Smatraju kako bi se zaokret Britanije mogao kriti i u izlasku iz Europske unije. Naime, Britanija bi 31. prosinca ove godine trebala izaći iz jedinstvenog tržišta EU bez granica i carina. Trgovinski sporazum između EU i Britanije još uvijek nije postignut. Da postoji strah od prekida slobodne trgovine bilo je jasno još prošli mjesec kad je Britanija napravila zaokret u kontroli granica i najavila privremeno uvođenje tzv. “mekih granica”.

Novi odnosi

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) predviđa da bi britansko gospodarstvo moglo pasti za 11,5 posto ove godine, više od ijedne druge europske zemlje. Nakon što izađe iz jedinstvenog tržišta, Britanija bi se mogla okrenuti SAD-u kao najjačem trgovinskom partneru i time pojačala pritisak između dviju sila.

Podsjetimo, odnosi između SAD-a, Kine i Britanije traju već neko vrijeme. Prije tjedan dana TikTok je napustio tržište Hong Konga, a druge velike tehnološke kompanije, poput Facebooka, Twittera i Instagrama su obustavile procesiranje vladinih zahtjeva za pristup podacima u Hong Kongu. Kompanije su zabrinute oko zaštite osobnih podataka, nakon što je u Hong Kongu donesen novi zakon o nacionalnoj sigurnosti. Zakon je nametnut od strane Pekinga, a njime se predviđa doživotni zatvor u slučaju terorizma, traženja odcjepljenja Hong Konga, subverzivnog djelovanja i dosluha sa stranim državama.

Tako se u jeku krize odigrava repozicioniranje svjetskih sila. Američki, britanski i kineski ratni brodovi nalaze se u Južnom kineskom moru, Kina najavljuje napad na Tajvan ako neće biti drugog načina da spriječi njegovu neovisnost, a Tibet je opet postao “vruća točka” kinesko-američkih odnosa nakon što je Peking najavio da će uvesti vize za građane SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:21