BORBA PROTIV COVIDA

EMA proučava podatke o trećoj dozi Pfizera, ishod se očekuje kroz nekoliko tjedana

U petak je Moderna, sa sjedištem u SAD-u, priopćila da je tražila od EMA-e uvjetno odobrenje ‘booster‘ doze svoga cjepiva
 PHILIPPE DESMAZES/AFP

Europska regulatorna agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je izvijestila da procjenjuje informacije o trećoj dozi cjepiva Pfizera/BioNTecha, koja bi se osobama iznad 16 godina davala šest mjeseci nakon druge doze.

Pfizer/BioNTech podnio je zahtjev EMA-i koja je rekla da će provesti brzu procjenu podataka, s time da se ishod očekuje "kroz nekoliko tjedana".

U petak je Moderna, sa sjedištem u SAD-u, priopćila da je tražila od EMA-e uvjetno odobrenje 'booster' doze svoga cjepiva.

I cjepivo Moderne i Pfizera u dvije doze temelji se na tehnologiji mRNA.

EMA je u ponedjeljak rekla da se bavi i procjenom podataka o korištenju dodatne doze cjepiva mRNA kod ljudi sa slabim imunitetom.

Ishod te procjene bit će pravodobno obznanjen, rečeno je.

Prošli tjedan je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio da nema hitne potrebe za 'booster' dozama cjepiva protiv covida-19 za u cijelosti cijepljene osobe.

SAD se, međutim, priprema na cijepljenje dodatnim dozama, nakon što je glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, Anthony Fauci, u nedjelju rekao da će dužnosnici najvjerojatnije dobiti zeleno svjetlo za treće doze Pfizer cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 16:09