PRIJETNJE I SANKCIJE

ERDOGAN KONAČNO OTKRIO KAKO ĆE TO NIZOZEMCI 'PLATITI' JER MU NE DAJU DA VODI KAMPANJU U NJIHOVOJ DRŽAVI Usput je optužio Merkel da podržava terorizam

 Getty Images

Turska neće dopustiti nizozemskom veleposlaniku da se vrati u Ankaru sve dok njegova zemlja ne dopusti održavanje skupova turskih političara koji vode referendumsku kampanju, izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera.

Numan Kurtulmus je nakon sjednice vlade kazao da Turska prekida politički dijalog s Nizozemskom na visokoj razini, nakon odluke vlade te zemlje da zabrani da dva turska ministra održe skupove na nizozemskom teritoriju.

- Odlučeno je da, sve dok se ne ispuni ono što smo rekli, nizozemskom veleposlaniku neće biti dopušteno da se vrati - rekao je Kurtulmus na konferenciji za novinare.

Nizozemski veleposlanik trenutačno se nalazi izvan Turske, a njegove dužnosti obavlja otpravnik poslova.

Kurtulmus je dodao da Ankara također zatvara zračni prostor za nizozemske diplomate sve dok Nizozemska ne ispuni turske zahtjeve.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je Nizozemskoj zaprijetio diplomatskim sankcijama i poručio da će se zbog zabrane turskim ministrima da održe govore na skupovima turske dijaspore, obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

U govoru koji je prenosila televizija, Erdogan je također optužio Njemačku za 'nemilosrdnu' potporu terorizmu. Erdogana je razljutila odluka Nizozemske i Njemačke da zabrane održavanja izbornih mitinga na kojim su turski ministri trebali motivirati tursku dijasporu u Europi da glasa za ustavne promjene na referendumu 16. travnja kojim predsjednik Erdogan želi proširiti predsjedničke ovlasti.

Erdogan ih je zbog te odluke 'počastio' riječima da su nacisti i fašisti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel Erdoganove je optužbe nazvala apsurdnima, a njezin je glasnogovornik kazao da ona nema namjeru sudjelovati u tim provokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:49