JAKO JE LJUTIT

ERDOGANOV BIJES SVE ŽEŠĆI 'U Europi se razuzdao fašizam, Nizozemska nema veze s civilizacijom, oni su masakrirali 8.000 muslimana u Srebrenici'

 REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu ponovo žestoko napao Nizozemsku i pripisao toj zemlji odgovornost za masakr u Srebrenici, i Europu gdje se, kako kaže, razuzdao duh fašizma.

"Nizozemska nema veze s civilizacijom ni s modernim svijetom. Oni su masakrirali više od 8000 bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini tijekom masakra u Srebernici, enklavi pod zaštitom nizozemskih Plavih kaciga", rekao je Erdogan.

Srpske snage su u nekoliko dana tijekom srpnja 1995. ubile oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića u najgorem krvoproliću u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Taj pokolj i dalje progoni Nizozemsku, gdje je istraga dovela do ostavke vlade 2002., a u rujnu 2013. je nakon što je jedan nizozemski sud donio presudu zemlja postala prva država u svijetu odgovorna za djela vojnika pod mandatom UN-a.

Nizozemski premijer Mark Rutte je u utorak "gnjusnim krivotvorenjem povijesti" ocijenio prve Erdoganove izjave o masakru u Srebrenici.

Ogorčen nakon otkazivanja nekoliko izbornih skupova njegovih pobornika u Njemačkoj i odbijanja Nizozemske da dozvoli njegovim ministrima sudjelovanje na tim sastancima, on je rekao da se "duh fašizma razuzdao na ulicama Europe".

Erdogan je upozorio na diskriminirajući tretman etničkih manjina i muslimana u Europi i u aluziji na naciste rekao da su židovi bili jednako tako tretirani u prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:06