NIŽA STOPA ZARAZE

Europa jedno, Švedska drugo: Starijim i ‘rizičnim‘ građanima dopustili da prekinu izolaciju

Dok mnoge europske zemlje uvode ograničenja, švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj
Stockholm
 Jonathan NACKSTRAND/AFP

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak, ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih.

Mnoge zemlje diljem Europe ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj.

Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima.

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi.

U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih.

"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren novinarima.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije.

Dosad se starijima od 70 govorilo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Dužnosnici kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba.

Agencija kaže da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sustavom nego na proljeće, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane.

To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka.

Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

"Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije", rekla je ministrica zdravstva. "No postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 09:05