DOKUMENTI O SLAVNIMA

FBI je osim Stevea Jobsa pratio niz poznatih osoba. Pročitajte što piše u dosjeima koje su sastavljali savezni agenti

Nije poznato koje današnje zvijezde istražuje FBI te ima li ih uopće

WASHINGTON - Svjetsku su javnost danas šokirale informacije koje je američki Federalni istražni biro (FBI) objavio o preminulom osnivaču Applea, Steveu Jobsu, koje ga ne prikazuju u baš laskavom svjetlu, javlja BBC.

Izvještaj, sastavljen 1991. nakon istrage koja je provedena jer je bivši predsjednik SAD-a George H.W. Bush predložio Jobsa u svoje Vijeće za izvoz, navodi kako je Jobs tijekom 70-ih eksperimentirao s marihuanom, hašišom i LSD-jem te da je vrlo narcisoidne prirode, spreman iskriviti istinu da postigne cilj .

Međutim, Jobs nije jedini kojeg je FBI držao 'pod povećalom'.

Recimo, komičari Bud Abbott i Lou Costello privukli su pažnju FBI-a kada je jedan policijski doušnik dojavio da Abbott sakuplja pornografiju i ima pozamašnu kolekciju preko 1500 opscenih filmova. Dosje o njegovom kolegi navodi da su mu 'dvije prostitutke izvele nepristojnu predstavu', za što su nagrađene s 50 dolara.

S druge strane, neke poznate ličnosti poput Anne Nicole Smith, bile su pod FBI-evim nadzorom jer su bile žrtve ucjene ili su dobile prijetnje nasiljem. FBI je pisca Normana Mailera i glumca Charlie Chaplina smatrao simpatizerima komunista dok je John Lennon privukao pažnju Biroa zbog svojih antiratnih aktivnosti.

Rani rock'n'roll hit 'Louie Louie', skupine Kingsmen, postao je glavna tema FBI-eva dokumenta na čak 119 stranica. Pjesma je sastavljena da zvuči karipski i riječi su izuzetno teške za razumijevanje, što je Matthewa Welsha, čelnika jedne srednje škole na Floridi i tadašnjeg guvernera države Indiane i još neke osobe navelo da posumnjaju u mogućnost opscenih poruka.

Lennon, pak, godinama bio je pod prismotrom zbog utjecaja koji je imao u pokretu protiv vijetnamskog rata. Kako se ispostavilo, njegov dosje ne sadrži mnogo više od nekoliko čudnih informacija, poput opisa pokušaja jednog drugog aktivista da nauči papagaja psovati.

U dokumentima FBI-a se spominje i Marilyn Monroe za koju se navodi da je, tijekom svojeg braka s piscem Arthurom Millerom za kojeg se držalo da je simpatizer komunista, bila povezana s obitelji Kennedy.

Frank Sinatra često je u dosjeu povezivan s mafijom, a njegov je sin svojevremeno bio otet.

Neobično kratak dosje ima i Jimmy Hendrix - svega 34 stranice, nastao nakon što je 1969. u Torontu uhićen zbog posjedovanja droge. Spominje se i Hendrixovo uhićenje iz 1961. kada je vozio automobil bez vozačke dozvole.

Nije poznato koje današnje zvijezde istražuje FBI te ima li ih uopće. Kandidati sigurno postoje, poput Charlie Sheena, no zbog američkog zakona o privatnosti, koji ne dozvoljava da se dosjei FBI-a o živim osoba objavljuju bez njihovog pristanka, još dugo nećemo saznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09