ZLOGLASNA PLANINA

FOTO: LEDENA GROBNICA Globalno zatopljenje razotkrilo tijelo planinara nestalog prije 34 godine!

Više od 30 godina nakon tragedije na vrhu Matterhorn u Švicarskoj tijelo Jonathana Conville otkrio je pilot helikoptera

Bio je penjač kojeg je ljubav prema škotskim planinama inspirirala za osvajanje zloglasnog vrha Matterhorn u Švicarskoj, alpska avantura koja je završila tragedijom i njegovo tijelo desetljećima zaključala u ledenu grobnicu.

Jonathan Conville strmoglavio se s 5.000 metara visokog vrha 1979. godine, a vjerojatnost za pronalazak njegova tijela bila je gotovo jednaka nuli.

Ali, 34 godine kasnije, topljenje ledenjaka, uzrokovano globalnim zatopljenjem, otkrilo je njegove posmrtne ostatke.

27-godišnji bivši padobranac radio je kao instruktor u blizini Invernessa, ali njegova prava ljubav bili su penjanje, skijanje i boravak u prirodi. Upravo ga je ta ljubav, kao i neprekidna potraga za izazovima, natjerala na pokušaj osvajanja jednog od najtežih uspona na svijetu. Tada nije znao da će ga Matterhorn koštati života, zajedno s još 250 stradalih planinara čija tijela nikad nisu pronađena na tom negostoljubivom mjestu.

Nekoliko dana nakon božićnih blagdana provedenih s obitelji, Jonathan je krenuo na avanturu zajedno s prijateljem iz Nizozemske. Uspeli su se, ali ih je zatim prilikom silaska s planine zahvatila snježna oluja. Jonathan je nestao, a njegovog prijatelja su spasili helikopterom.

Više od 30 godina nakon tragedije tijelo je pronašao švicarski pilot helikoptera Gerold Biner. Letio je u blizini sjeverne strane vrha Matterhorn kad je ugledao napuštenu planinarsku opremu. Spasioci su pronašli kosti i odjeću s Jonathanovim imenom.

Posmrtni ostaci prebačeni su u isti forenzički laboratorij gdje su znanstvenici ispitivali Otzija, 5.000 godina staru mumiju također otkrivenu uslijed topljenja ledenjaka.

Patolozi su kontaktirali Jonathanovu obitelj koja je doputovala u Švicarsku da bi identificirali njegovu opremu i dali uzorke DNK.

Obitelj je kremirala ostatke, a pepeo će vrlo vjerojatno rasuti na planinama koje je tako volio, u Škotskoj.

Zloglasni vrh Matterhorn u Švicarskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:48