BIJESNI SUKOB ZA MARAWI

FOTO: 'PO NAMA TUKU ŽENE I DJECA!' Bitka koji su mnogi zaboravili ušla je u posljednju fazu, grad je u ruševinama...

 
Grad Marawi u Filipinima nakon sto dana bitke islamističkih pobunjenika i filipinske vojske
 Romeo Ranoco / Froilan Gallardo / Reuters

Ni nakon tri mjeseca sukob između filipinske vojske i militanata povezanih s ISIS-om u gradu Marawiju na otoku Mindanao ne jenjava, piše Reuters. Štoviše, filipinska vojska je rekla kako ih napadaju i žene i djeca pobunjenika i to upravo u ključnom trenutku bitke kada nastoje okončati pobunu u kojoj je život izgubilo oko 800 osoba, među njima i 136 vojnika, a iseljena je gotovo cjelokupna populacija grada koji je 2015. brojao više od 200.000 stanovnika.

Prema fotografijama Reutersa grad je u ruševinama nakon 100 dana sukoba, a bitka se sada ograničila na mali dio u nekadašnjem komercijalnom okrugu.

- Nalazimo se u zadnjoj fazi naših operacija i očekujemo još intenzivnije i krvavije bitke. Budući da protivnici biti sve očajniji, možemo očekivati i veće žrtve - rekao je general Carlito Galvez, na čelu vojske u Zapadnom Mindanau. On je također otkrio da je broj boraca na suprotnoj strani sve manji i da su u bitku uključeni i žene i djeca pobunjenika.

- Naše postrojbe su vidjele žene i djecu kako pucaju na njih pa se zato čini da još uvijek imaju dovoljno boraca.

Bitka je započela 23. svibnja ove godine kada su pobunjenici u većinski muslimanskom gradu, na inače dominantno kršćanskim Filipinima, okupirali dijelove grada. Otok Mindanao ima dugu povijest separatističkih pobuna muslimana, a od početka pobune na snazi su izvanredne mjere koje će trajati do kraja godine.

Opseg i dugotrajnost sukoba pobudili su strah da su se filipinske grupe lojalne Islamskoj državi ujedinile, dobro organizirale i naoružale s ciljem da na Mindanau uspostave svoju varijantu kalifata ili svojevrsne paradržave. Osim muslimanskih pobunjenika, na njihovoj se strani bori i 56 kršćanskih taoca koji su navodno prisiljeni da se pridruže borbi protiv vojske.

Vojska trenutno zauzima, to jest vraća pod kontrolu oko 35 zgrada dnevno i prema tome bi cijeli grad trebao biti oslobođen za tri tjedna. No, borbe su se intenzivirale u ponedjeljak, a gradom su odjekivali pucnjevi i eksplozije. Uz to, dobar dio centra je već razoren neprestanim zračnim udarima vojske, uglavnom iz helikoptera koji pružaju potporu kopnenim snagama. U tim napadima je potencijalno ubijen i vođa pobunjenika Abdullah Maute, iako vojska to ne može potvrditi sa sigurnošću.

- Nema stopostotne potvrde dok ne vidimo tijelo, ali objave na društvenim mrežama koje koriste ISIS i njihovi simpatizeri snažna su indikacija da je ubijen - rekao je Galvez.

Inače, Abdullah Maute i njegov brat Omarkhayam obučeni su na Bliskom istoku te vode vojni klan poznat kao Maute grupa, notorna po dugotrajnom odlijevanju vojnim snagama. Pod imenom Dawla Islamiya ta je grupa sklopila savezništvo s drugom proislamističkom grupom Abu Sayyaf i njihovim vođom Isnilonom Hapilonom, što jednim dijelom objašnjava dugotrajnost i opseg pobune. Prema obavještajnim izvorima vojske, Hapilon i Omarkhayam Maute preuzeli su vodstvo islamista u Marawiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:56