IZ LONDONA ANA MUHAR

FOTO Trenutak koji je svima oduzeo dah: Kraljica Elizabeta II. rukovala se s bivšim čelnikom IRA-e

 AP

LONDON - Za Britance ovo nije samo povijesni događaj, nego i događaj pun emocija i simbolike.

Prvi se put u povijesti kraljica Elizabeta II . rukovala s Martinom McGuinnessom, bivšim čelnikom IRA-e. Trenutak kad su se kraljica, simbolično odjevena u zeleno, i McGuinness nakon privatnog sastanka rukovali u javnosti zaustavio je dah mnogima koji su svjedočili godinama okrutnih razmirica između Londona i Belfasta. To je vrijeme, kako je poručeno ovim susretom, postalo povijest.

Kraljica se s McGuinnessom, zamjenikom prvog ministra, sastala u godini svoga dijamantnog jubileja . Tom povijesnom susretu prethodio je lanjski posjet Dublinu gdje je kraljica odala počast žrtvama sukoba i njihovim obiteljima. Gubitak drage osobe zbog političkog sukoba britanskoj kraljici nije stran. Naime, 1979. je IRA ubila Louisa Mountbattena, nacionalnog heroja i omiljenog ujaka njezina supruga Philipa.

Onima koji su svjedočili tom vremenu, kad je netrpeljivost između Londona i Belfasta bila na vrhuncu, s nevjericom promatraju prijateljske poruke koje kraljica razmjenjuje sa svojim domaćinima, među kojima su, osim McGuinnessa, irski predsjednik Michael D. Higgins i prvi ministar Sjeverne Irske Peter Robinson.

- Za kraljicu ovo možda nije najdraži trenutak u njenoj 60-godišnjoj vladavini, ali je najznačajniji - komentirao je BBC-jev Mark Simpson.

Susret je organizirala dobrotvorna udruga Co-Operation Ireland koja se bavi zbližavanjem društva. Građani Sjeverne Irske, a pretpostavlja se da je riječ o njih 20.000, u čast njezina dijamantnog jubileja dočekat će kraljicu na proslavi u Stormontu. Poruka kojom je kraljicu nakon povijesnog stiska ruke ispratio Martin McGuinness bila je “Doviđenja i neka vas Bog blagoslovi”. Dakako, na irskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:53