POSJET BRITANIJI

FOTO: TRUMPA NA ULICAMA LONDONA DOČEKALI DESECI TISUĆA PROSVJEDNIKA Američki predsjednik obećao May vrlo značajan trgovinski sporazum nakon Brexita

 
 REUTERS

LONDON - Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da bi Washington i London trebali zgrabiti priliku i postići dogovor o "vrlo značajnom" trgovinskom sporazumu nakon što Velika Britanija izađe iz EU-a, drugog dana državnog posjeta Britaniji tijekom kojega su ga u središtu Londona dočekali i prosvjednici.

Na poslovnom skupu na kojem je bio zajedno s britanskom premijerkom Theresom May, Trump je rekao da su dvije zemlje već sada jedna drugoj najveći trgovinski partneri.

"Postoji velika prilika da to proširimo, osobito u svjetlu trenutnih događaja i drastično proširimo i povećamo trgovinske veze", rekao je Trump.

"Radit ćemo na tome danas, malo čak i sutra, a vjerojatno i u sljedećih nekoliko tjedana. Vjerujem da ćemo imati vrlo, vrlo značajan trgovinski sporazum", poručio je Trump.

On je čestitao May na "fantastičnom poslu", rekavši da mu je "bila čast raditi s njom".

U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump meet Britain's Prime Minister Theresa May and her husband Philip at Downing Street, as part of Trump's state visit in London, Britain, June 4, 2019. REUTERS/Henry Nicholls
REUTERS

May nije uspjela uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum o brexitu koji je ispregovarala s Europskom unijom. U petak će odstupiti s čelnog mjesta Konzervativne stranke.

U.S. President Donald Trump meets Britain's Prime Minister Theresa May at Downing Street, as part of Trump's state visit in London, Britain, June 4, 2019. REUTERS/Henry Nicholls
REUTERS

"Ne znam točno kakav je raspored, ali dogovorimo sporazum", kazao je Trump.

May je poručila da dvije zemlje imaju "izvrsno partnerstvo" i da je "moguće napraviti korak dalje".

To je moguće učiniti "bilateralnim trgovinskim sporazumom, širom ekonomskom suradnjom i daljnjim radom na formiranju i utjecanju na globalnu ekonomiju", rekla je May.

Trump je nakon poslovnog foruma došao u Downing Street na bilateralni sastanak s premijerkom May.

Prosvjedi protiv Trumpa

Trumpa su u Londonu dočekali i deseci tisuća prosvjednika koji su u utorak postavili i veliki balon u obliku Trumpa koji tvita sa zlatnog toaleta. Iako su organizatori očekivali da će na ulice Londona izaći 250.000 ljudi, ta su očekivanja išak smanjili na brojku od 75.000.

Prosvjed "Zajedno protiv Trumpa" počeo je za vrijeme susreta američkog predsjednika s britanskom premijerkom na odlasku.

Okupile su se tisuće ljudi, ali ih je ipak, ocjenjuje Reuters, puno manje nego prošle godine.

Demonstrators take part in a protest against U.S. President Donald Trump, in London, Britain, June 4, 2019. REUTERS/Toby Melville
REUTERS

Kasnije bi im se trebao obratiti i vođa britanske oporbe Jeremy Corbyn.

"Morali smo izaći u drukčijem 'karnevalu otpora' koji pokazuje da odbijamo Trumpovu politiku podjele, netrpeljivosti, mržnje i pohlepe", poručili su iz udruge Stop Trump.

REUTERS

Među Britancima, Trump je jedan od najpoznatijih, ali i najomraženijih stranih lidera.

Demonstrators carry a figure of
REUTERS

Samo 21 posto ispitanih u anketi YouGov kazalo je da o njemu ima pozitivno mišljenje. Kada se radi o ženama, njih je pak još manje, 14 posto.

Demonstrators take part in an anti-Trump protest in London, Britain, June 4, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2022 03:33