DA SE NE ZABORAVI

FOTO, VIDEO Srebrenica: Izviždali političare, jednog pogodili bocom! Rabin Schneier: 'Svjedočanstva preživjelih trajni su dokaz genocida'

Ovo je uzvišeno i strašno tužno. Puno tužnije nego što sam mislio kad sam dolazio ovdje, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović

NOVO 15:20 - Posmrtni ostaci 520 žrtava genocida što su ga u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinile snage bosanskih Srba pokopano je u srijedu na groblju u sastavu memorijalnog kompleksa u Potočarima.

Nakon pokopa obavljenog u srijedu konačni broj žrtava koje počivaju u Potočarima je 5657. Prema procjenama u Srebrenici je u srpnju 1995. godine ubijeno više od osam tisuća i 372 Bošnjaka, a tijela njih više stotina do danas nisu pronađena.

15:00 - Rabin newyorške Park East sinagoge Arthur Schneier bio je jedini strani govornik tijekom komemoracije, a ta prilika mu je dana zbog njegova opetovanog zalaganja za toleranciju i pomirenje, ali i očuvanje istine o stradanjima nedužnih. Schneier je u emotivnom govoru podsjetio kako je i sam svjedočio nezamislivim zločinima jer je preživio holokaust pod nacistima, ali je veći dio njegove obitelji ubijen u koncentracijskim logorima.

"Poznati su mi tjeskoba i očaj koji osjećate jer su vaši namiliji brutalno ubijeni ni zbog čega drugog nego zbog svoje vjerske i etničke pripadnosti", kazao je Schneier. Dodao je kako se brutalnost onoga što se dogodilo u Srebrenici nikada ne može zaboraviti jer se svjedočenja preživjelih ne mogu osporavati niti se povijesne činjenice mogu mijenjati.

"Bio je to zločin protiv Europe i protiv vjere i protiv prirodnog poretka. Bio je to zločin protiv čovječnosti i protiv Boga", poručio je newyorški rabin. Istaknuo je kako na zločincima ostaje osuda, no valja priznati kako i svijet snosi dio krivnje jer je zločin dopustio. Pozvao je ipak da se na temeljima boli i preživljene patnje nastaviti graditi bolji svijet u razumijevanju među različitim religijama.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić iskreno je zahvalio rabinu Schneieru na njegovim riječima istaknuvši kako je jasno da on razumije svu dubinu tragedije srebreničkih Bošnjaka. U propovijedi tijekom vjerskog obreda Cerić je podsjetio kako su Srebreničani ubijani samo zbog svoje vjere i nacije, a prije toga su ostavljeni na nemilost krvnicima jer im je bilo uskraćeno svako pravo na zaštitu i na obranu. Kao i u ranijim molitvama, Cerić je zaželio da srebrenička "tuga bude nada, a osveta pravda" i da se Srebrenica više nikada i nikome ne ponovi.

14:50 - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u srijedu je odao počast Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici 1995. godine i položio vijenac na spomen-obilježje u memorijalnom centru u Potočarima koje podsjeća na više od osam tisuća žrtava tog zločina.

"Ovo je uzvišeno i strašno tužno. Puno tužnije nego što sam mislio kad sam dolazio ovdje", izjavio je novinarima hrvatski premijer nakon komemoracije.

Kazao je kako je želio doći i ranije u Srebrenicu tijekom prethodnih posjeta BiH no 11. srpnja, kako je istaknuo, ipak ostaje najvažnijim datumom kada je to prikladno učiniti.

"Naprosto je neshvatljivo da se to (genocid u Srebrenici) dogodilo", kazao je Milanović dodajući kako se nešto slično tijekom rata moglo dogoditi i s Bihaćem.

Milanović je potvrdno odgovorio na upit kani li ponovo doći u Srebrenicu.

"Možda ne sljedeće godine, ako budem predsjednik vlade. Znate kakva je politika nepredvidiva. Vjerujem da ću biti, ali bit će i još prilike", kazao je Milanović.

Komentirajući činjenicu da nitko od srbijanskih dužnosnika nije bio na komemoraciji u Srebrenici hrvatski je premijer kazao kako je uvjeren da će oni ipak doći. "Doći će oni, samo strpljivo", kazao je Milanović.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je dočekao i pozdravio Milanovića, kazao je Hini kako iznimno cijeni način na koji su Hrvatska i njeni dužnosnici do sada iskazivali svoje suosjećanje s patnjama Srebreničana.

"Hrvatska dijeli gotovo istu sudbinu kao i BiH jer smo bili suočeni s istim agresorom i to nas veže u duhovnom i svakom drugom smislu", kazao je Duraković. Podsjetio je na činjenicu da je Hrvatska i supotpisnica Daytonskog sporazuma pa je stoga solidarnost koju iskazuje s onima koji su stradali u BiH važnija jasno pokazujući tko je krivac, a tko je žrtva. "To je važno i za povijesni tijek nekih stvari na Balkanu", kazao je Duraković.

13:00 - Komemoracija je počela u 12 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a zatim odavanje počasti žrtvama minutom ćutnje i izvođenjem recitala "Pjesma o Srebrenici" Abdulaha Sidrana.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Ćamilo Duraković izviždan je na početku obraćanja, a netko među okupljenima ga je pogodio bocom, javlja Klix.ba.

- Želim se obratiti onima koji će me najbolje razumjeti - Srebreničanima i Podrinjcima i svima koji su došli ovdje u naše sveto mjesto - rekao je Duraković.

Obitelji žrtava uz zvižduke su dočekale visoke uzvanike - veleposlanike europskih zemalja i bosanske političare.

To je bila do sada prva otvorena demonstracija porodica žrtava koje su ove godine tražile da političari ne drže govore u Memorijalnom centru u Potočarima, piše Klix.ba.

- Danas u tabutima leži cijeli svijet, danas žrtvama vraćamo identitet, ime i prezime. Oni danas postaju ponovo ljudi, a prestaju biti neidentificirani ostaci. Ne ukopavamo posmrtne ostatke već naše očeve, braću i sestre. Mi danas branimo svijet koji leži pred nama. Naše prisustvo ovdje govori o nama, našim uvjerenjima i o tome ko smo. Danas smo ovdje jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu. Srebrenica je naša posljednja tvrđava, mjesto s kojeg nećemo otići. Nemojte ih nikad ostaviti, ni njih ni njihovu djecu. Mi građani BiH na ovom svetom mjestu branimo vlastiti život i pravo da živimo na ovom mjestu. Zbog ovih mezara i istine ne dajmo da diraju u smiraj duša - rekao je Duraković u svojem obraćanju, piše Klix.ba.

12:20 - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović doputovao je u srijedu nešto prije 12 sati u Srebrenicu kako bi sudjelovao u komemoraciji žrtvama genocida.

Milanović se odmah po dolasku zaputio u Memorijalni centar u Potočarima gdje se pridružio bosanskoherceghovačkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice koji sudjeluju u komemoraciji žrtvama genocida.

Zajedno s hrvatskim premijerom u Srebrenicu je na obilježavanje srebreničke tragedije doputovao i ministar obrane Ante Kotromanović.

Hrvatski premijer trebao bi nakon okončanja komemoracije iz Srebrenice otputovati u Orašje koje će posjetiti zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

11:40 - Svjedočenja onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine ostat će trajni dokaz zločina koji su tamo počinjeni i od iznimne je važnosti prikupiti ih kako nitko ne bi mogao nijekati što se tamo dogodilo, izjavio je u srijedu u Srebrenici Arthur Schneier, rabin newyorške East Park sinagoge koji je stigao u taj grad kako bi sudjelovao u obilježavanju 17. obljetnice genocida.

Rabin Schneier je usporedio pokušaje nijekanja genocida u Srebrenici s onim što danas čini Iran kada pokušava nijekati holokaust.

"Važno je prikupiti što više svjedočanstava preživjelih. To je najjači instrument kojim će se spriječiti nijekanje činjenica", poručio je rabin Schneier dodajući kako bi potom s tim svjedočanstvima trebalo učiniti nešto poput onoga što je uradio Steven Spilberg snimivši "Schindlerovu listu".

11:24 - Kako javljaju bosansko-hercegovački mediji, u Potočare od ranog jutra pristižu članovi obitelji žrtava i njihovi prijatelji, ali i građani iz cijele BiH i brojnih zemalja svijeta.

Dosad je stiglo 3653 putnička automobila i 276 autobusa, javlja Klix.ba.

Prema priopćenju organizatora, komemorativni skup odvija se mirno i nema većih zastoja.

Zbog nesnosnih vrućina 30 ekipa hitne pomoći imaju pune ruke posla. Osigurane su dovoljne količine vode, a angažiran je i helikopter u slučaju potrebe za hitnim prijevozom do bolnice u Sarajevu ili Tuzli.

Komemoracija počinje u 12 sati.

-----------------------------------------------------------

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović sudjelovat će na obilježavanju 17. godišnjice genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubivši više od 8.000 Bošnjaka, u "Zaštićenoj zoni UN-a" u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Od ranih jutarnjih sati tisuće ljudi stiže u Srebrenicu, deseci autobusa i stotine osobnih automobila preplavili su ceste, a organizatori očekuju da će se okupiti više od 40 tisuća ljudi.

Na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 520 žrtava srebreničkog genocida , a među njima i šest dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali 15 godina, te četiri žene od kojih je najstarija u trenutku ubojstva imala 94 godine. Komemoraciju i vjerski obred predvodit će poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Na komemoraciji će govoriti glavni rabin Park East sinagoge iz New Yorka Arthur Schneier i jordanski princ Hasan bin Talal.

Po završetku komemoracije žrtava genocida u Srebrenici, predsjednik vlade otputovat će u Orašje, u povodu zajedničkog posjeta s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom Bosanskoj Posavini.

Milanović i Bevanda sastat će se s predstavnicima Županije Posavske, Distrikta Brčko i općina Bosanske Posavine koje pripadaju Republici Srpskoj.

Obama osudio pokušaj nijekanja genocida u Srebrenici

SREBRENICA - Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj je izjavi u povodu 17. obljetnice genocida u Srebrenici izrazio svoje suosjećanje s obiteljima ubijenih Srebreničana te je osudio pokušaje da se niječe razmjer i karakter počinjenih zločina a istodobno je istaknuo kako će ime tog grada ostati zauvijek simbolom najmračnijih zbivanja iz 20. stoljeća.

"11. srpnja odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. stoljeća", stoji u Obaminoj izjavi dostavljenoj Hini iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Predsjednik Obama je ocijenio kako se pravda koju zaslužuju žrtve djelimice ostvaruje na sudovima u Den Hagu i u Bosni i Hercegovini gdje počinitelji ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela. "Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se niječe nepobitna činjenica da je to bio genocid", ističe se u poruci američkog predsjednika.

Obama navodi i kako SAD žele nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regiji i dovelo do genocida u Srebrenici.

Predsjednik SAD navodi kako njegova zemlja ostaje uz građane BiH i na dan kada se pokapaju žrtve srebreničkog zločina izražavajući pri tom žaljenje obiteljima ubijenih zbog stradanja njihovih najmilijih. ( Hina)

Cameron: Genocid u Srebrenici ne smije se negirati, već mora biti opomena

MOSTAR - Britanski premijer David Cameron ocijenio je u izjavi posebno izdanoj povodom godišnjice genocida u Srebrenici da se taj masovni zločin ne smije negirati te da treba biti opomena svijetu kako bi se ponavljanje sličnih zločina spriječilo.

U izjavi proslijeđenoj u srijedu medijima iz veleposlanstva Velike Britanije u BiH, premijer Cameron je izrazio suosjećanje obiteljima žrtava u Srebrenici, ali i svima koji su izgubili najmilije tijekom sukoba na Balkanu.

"Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjen u Srebrenici, niti se ikada smije negirati. Važno je ovu prigodu iskoristiti da se podsjeti na to i potvrdi uvjerenje da svijet mora djelovati na sprječavanju takvih zločina", stoji u izjavi britanskog premijera.

Cameron je pritom ocijenio značajnim rad Međunarodnog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije ističući da je suđenjem Ratku Mladiću, zapovjedniku snaga bosanskih Srba koje su napadale Srebrenicu i počinile zločine, dokaz odlučnosti međunarodne zajednice da procesuira sve optužene za ratne zločine. Po njemu će to suđenje pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti.

Britanski premijer je pozvao političare iz BiH da rade na pomirenju i suradnji te povedu zemlju k članstvu u EU i NATO. ( Hina)

ICMP: Do sada identificirano 6.838 žrtava Srebrenice

MOSTAR - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) do sada je DNK analizom identificiralo 6.838 bošnjačkih muškaraca od njih više od 8.000 koje su u masovnim likvidacijama na području Srebrenice pobile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Kako je u srijedu priopćeno iz ICMP-a, padom Srebrenice 1995. godine nestalo je između 8.000 i 8.100 osoba. Njihovi su stručnjaci prikupili uzorke krvi od 22.160 srodnika žrtava te su ih usporedili s koštanim uzorcima ekshumiranim iz masovnih grobnica. Na taj je način do sada utvrđen identitet 6.838 žrtava.

Kako navode iz ICMP-a, pronalazak i identificiranje srebreničkih žrtava predstavlja najkompliciraniji forenzički izazov. Razlog tomu je što su masovne grobnice skrnavljene i prekopavane, a tijela u njima premještena u nizove sekundarnih masovnih grobnica s ciljem prikrivanja dokaza. Zbog toga su pronađena tijela raskomadana i njihovi dijelovi se nalaze u brojnim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama. U mnogim slučajevima dijelovi tijela jedne osobe nađeni su u nekoliko različitih masovnih grobnica.

Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger izjavila je da je DNK analiza bila ključna za rasvjetljivanje sudbine brojnih ubijenih u Srebrenici te da će cijeli proces utvrđivanja istine pomoći pomirenju u regiji.

"Da DNK analiza nije upotrijebljena kao primarna metoda identificiranja nikada ne bismo saznali identitet ovih 6.838 osoba. Nadamo se da na ovaj način pomažemo ne samo žrtvama ovih zvjerstava, nego i vladama u regiji da razriješe ovo bolno nasljedstvo sukoba", rekla je Bomberger.

ICMP navodi da je do danas pronađeno oko 70 posto od oko 40.000 osoba koliko je nestalo u sukobima krajem prošlog stoljeća na području bivše Jugoslavije. ICMP je vladama u regiji pomogao u utvrđivanju identiteta 16.722 osobe, od čega je njih 13.964 u Bosni i Hercegovini. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45