NISU SPRIJEČILI GENOCID

U ožujku suđenje Nizozemskoj za smrt oko 7000 Srebreničana

Bosnian Muslim woman, Hava Muhic (2nd L), survivor of Srebrenica 1995 massacre, observes burial of the body of her child, the youngest victim, during a mass burial at a memorial cemetery in the village of Potocari near the eastern Bosnian town of Srebrenica on July 11, 2013. Bosnia buried 409 victims of the Srebrenica massacre on July 11, including a newborn baby, on the 18th anniversary of the worst slaughter in post-war Europe. More than 15,000 people travelled to Potocari, near Srebrenica to attend the mass funeral of victims whose remains were found in mass graves and only identified almost two decades after the 1995 killing. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC

U ožujku iduće godine pred Okružnim sudom u Haagu počinje suđenje Nizozemskoj za smrt oko 7000 Srebreničana. Nizozemske se snage terete da u srpnju 1995. nisu spriječile genocid koji su srpske snage počinile nad stanovništvom u to doba od UN-a 'zaštićene enklave'. Srebreničani su podnijeli tužbu još 2007.

Prije toga su tužili i Ujedinjene narode, no postupak se nije mogao voditi, objašnjeno je da UN uživa imunitet.

"To je gotova stvar. Sada se nastavlja postupak protiv države Nizozemske. Mi u tužbi dokazujemo da je u vrijeme pred pad, za vrijeme pada i neposredno nakon pada Srebrenice, u ključnim trenucima, prekinut lanac zapovijedanja i da je narušena hijerarhija unutar UN-a. Nizozemska je u tim kritičnim trenucima preuzela odgovornost rukovodi kompletnom akcijom koja se događala u Srebrenici. Sva pažnja je usmjerena na zaštitu nizozemskih vojnika, a zanemareni su ljudi iz 'zaštićene zone'. Zato držimo da nije poštivan mandat UN-a koji su ti vojnici dobili. Nisu izvršili svoj zadatak, za to je odgovorna Nizozemska, koja je rukovodila akcijom spašavanja svojih vojnika", kazao je agenciji Anadolija član međunarodnog odvjetničkog tima koji zastupa Srebreničane, mostarski odvjetnik Semir Guzin.

Dodao je da se nada pozitivnom ishodu tužbe, pogotovo nakon što je Vrhovni sud Nizozemske prošlog kolovoza presudio da je Nizozemska odgovorna za smrt trojice Srebreničana koji su radili u nizozemskoj bazi u Srebrenici.

"U tom predmetu protiv Nizozemske drugostupanjski sud i Vrhovni sud su našli da postoji odgovornost države Nizozemske. Ti predmeti nisu identični, ali događaj jest. Okolnosti se razlikuju, ali držimo da taj slučaj otvara vrata i za naš predmet", kazao je Guzin te dodao da se tužbi još uvijek mogu priključiti i ostali Srebreničani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:06