POSLJEDNJE ZBOGOM

FOTO, VIDEO: TISUĆE LJUDI NA ISPRAĆAJU LEGENDE FORMULE 1 Niki Lauda bit će pokopan u Ferrarijevom trkaćem kombinezonu na bečkom groblju uz majku

Reuters

 

Na ispraćaj austrijskog vozačkog asa i trostrukog svjetskog prvaka Formule 1 Nikija Laude koji je preminuo 20. svibnja u dobi od 70 godina, danas od 8 sati ujutro počele su pristizati tisuće ljudi.

Okupljaju se u bečkoj katedrali sv. Stjepana na posljednjem oproštaju od legende Formule 1. Tijelo će do 12 sati biti izloženo za javnost nakon čega će uslijediti javna misa i potom privatni sprovod.

Ovo je prvi put da tijelo neke sportske zvijezde počiva u katedrali, čast koja je prije toga pripadala istaknutim osobama poput bečkoga nadbiskupa kardinala Franza Koeniga, i bivšega prijestolonasljednika Austro-Ugarske Otta von Habsburga.

 

Udovica Birgit je na lijes, u koji je vozačka legenda položena u kombinezonu Ferrarija, postavila suprugovu šampionsku vozačku kacigu.

Austrijski mediji objavili su da će posljednjem oproštaju od Laude, koji je osvojio svjetsko prvenstvo 1975. i 1977. s Ferrarijem i 1984. s McLarenom, prisustvovati Lewis Hamilton, kao i druge poznate osobe iz krugova Formule 1 poput Bernieja Ecclestonea i direktora Mercedesa Tota Wolffa.

Sveukupno se očekuje oko tri stotine poznatih gostiju na misi, na kojoj će biti 800 sjedećih i 3000 stajaćih mjesta.

 

Predviđeno je da govor održe bivši vozači Formule 1 Gerhard Berger i Alain Prost, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te bivši kalifornijski guverner i glumac Arnold Schwarzenegger.

Tijekom mise bit će svirane "Amazing Grace", "Fast Car" Tracy Chapman, "Imagine" Johna Lennona i "Hero" Family Of the Year.

Niki Lauda, koji se borio sa zdravstvenim teškoćama nakon čudesnog preživljavanja iz automobila u plamenu u utrci 1976. umro je u sveučilišnoj bolnici Zurich, devet mjeseci nakon transplantacije pluća.

Niki Lauda's Formula One helmet is put on his coffin at St Stephen's cathedral in Vienna, Austria May 29, 2019. REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS
 

U 14 sati tijelo Nikija Laude bit će prevezeno na bečko groblje Neustifter Friedhof gdje će biti položeno uz njegovu majku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo