SPORTSKA ZVIJEZDA

POKOPAN NIKI LAUDA Vozačkog asa ispratilo nekoliko tisuća ljudi, na ispraćaj došli Schwarzenegger, Lewis Hamilton, Alain Prost, Hermann Maier...

 
Od Nikija Laude oprostili su se, između ostalih, Lewis Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Hermann Maier i Daniel Brühl
 Reuters

Nakon ispraćaja trostrukog svjetskog prvaka Formule 1 Nikija Laude u bečkoj katedrali sv. Stjepana, gdje se unatoč jakoj kiši došlo pokloniti nekoliko tisuća ljudi uključujući brojne fanove, prijatelje i obitelj, austrijski vozački as je u 14 sati pokopan na bečkom groblju Neustifter Friedhof.

Vidno potresena Laudina udovica Birgit Wetzinger još je u katedrali položila kacigu na lijes legende automoto sporta.

Ovo je bilo prvi put da je tijelo neke sportske zvijezde počivalo u katedrali. Čast je to koja je prije toga pripadala istaknutim osobama poput bečkoga nadbiskupa kardinala Franza Koeniga i bivšega prijestolonasljednika Austro-Ugarske Otta von Habsburga.

Niki Lauda je preminuo 20. svibnja u dobi od 70 godina nakon duge bolesti, a na današnjem ispraćaju pojavila su se brojna poznata lica iz svijeta motorsporta, sporta, politike i biznisa uključujući i austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena, gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga, prijatelja, glumca i bivšeg guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera, sportskih kolega i prijatelja austrijskih skijaša Karla Schranza, Franza Klammera, Hermanna Maiera, kolega vozača poput Jackiea Stewarta, Jackyja Ickxa, Alaina Prosta i brojnih drugih, kao i kompletno vodstvo Formule 1 i ostalih organizacija vezanih uz motosport.

Nakon ispraćaja, u tihoj povorci koja je hodala iza lijesa Prvaka, neki od kolega i prijatelja pokojnog Laude nisu mogli supregnuti suze, poput Arnolda Schwarzeneggera, a ništa manje žalosni nisu bili Gerhard Berger i Lewis Hamilton koji su međusobno se tješeći zagrljeni uzašli iz katedrale Svetog Stjepana.

S čovjekom "velikog srca" oprostio se i katedralni župnik Toni Faber.

"Do viđenja Lauda", rekla je nepoznata žena koja se pomolila pred lijesom.

Tijekom mise će se svirati "Amazing Grace", "Fast Car" Tracy Chapman, "Imagine" Johna Lennona i "Hero" Family Of the Yeara.

Niki Lauda, koji se borio sa zdravstvenim teškoćama nakon čudesnog preživljavanja iz automobila u plamenu u utrci 1976. umro je u sveučilišnoj bolnici u Zurichu, devet mjeseci nakon transplantacije pluća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:59