ISLAMISTI PRIJETE

FOTO: ZLOGLASNE PORUKE NA TWITTERU 'Jači smo nego ikad, meta ste svakog muslimana'

 AFP/Twitter

Ekstremni zagovornici Islamističke države u protekla 24 sata na Twitteru su objavili tisuće poruka pod hashtagom #AmessagefromISIStoUS koje sadrže gnjusne fotografije i prijetnje američkim vojnicima i građanima.

Njihova reakcija uslijedila je nakon što je Amerika u petak započela napade na islamističke skupine u Iraku, a predsjednik Barack Obama rekao da je spreman razmotriti širu upotrebu vojnih zračnih udara te naglasio da neće dopustiti ostvarenje njihova plana stvaranja kalifata u Siriji i Iraku.

Na nekima od fotografija nalaze se mrtvi američki vojnici, obezglavljeni muškarci, tornjevi WTC-a u plamenu nakon napada 11. rujna 2001. godine...

'Ovo je poruka svakom američkom građaninu. Meta ste svakog muslimana na svijetu, gdje god se nalazili', 'Američki građani bit će mete ISIS-a zbog zračnih napada na Irak', ' ISIS je spreman odsjeći vaše glave dragi Amerikanci, ku***ni sinovi. Dođite brzo', 'Mi obožavamo smrt isto koliko i vi život' ili pak 'Dobrodošli u rat koji nije kao onaj prethodni, sada smo najjači i najbolji' - samo su neke od jezivih poruka koje su se preko noći proširile Twitterom.

Ispod fotografija vojnika stradalih u Iraku, podsjećaju zapovjednike američke vojske na to što će ih ponovno zadesiti.

Militanti su u petak oteli stotine 'nevjernica', žena iz malobrojne vjerske zajednice Jezida, koje sada drže zarobljene, a tisuće civila živi u strahu, pišu mediji citirajući navode iračkih dužnosnika.

Kamil Amin, glasnogovornik Ministarstva za ljudska prava kazao je kako su žene mlađe od 35 godina i zatočene u školi u Mosulu, iračkom gradu drugom po veličini koji je u rukama Islamske države.

Oko 50.000 pripadnika Jezidske zajednice je prisiljeno napustiti svoje domove na sjeveru Iraka, a njihov glavni grad Sinjar sada je pod kontrolom sunitskih džihadista.

U posljednjih nekoliko mjeseci islamisti se naveliko služe društvenim mrežama na kojima objavljuju jezive snimke, slike masovnih smaknuća i prijeteće poruke, te pozivaju na džihad.

Islamsiti popravljaju branu, Kurdi se naoružavaju

BAGDAD/ERBIL - Borci Islamske države, koji su zauzeli najveću iračku branu u ofenzivi što je izazvala zabrinutost međunarodne zajednice, doveli su inženjere radi popravka brane, objavili su u subotu očevici, dok se nervozni Kurdi naoružavaju radi obrane svoje enklave.

Kurdsko regionalno ministarstvo energetike izvijestilo je istovremeno da proizvodnja nafte u Kurdistanu nije zahvaćena islamističkom pobunom.

"Proizvodnja nafte odvija se nesmetano i nafta se isporučuje i na domaće i na strana tržišta", priopćilo je ministarstvo.

Islamski džihadisti osvojili su od lipnja goleme predjele sjevernog Iraka ubijajući nemuslimane, protjerujući desetke tisuća ljudi i izazvavši prve američke zračne udare u tome području otkako je Washington povukao vojnike iz Iraka 2003.

Nakon poražavajućeg poraza kurdskih snaga prošloga tjedna, militanti se nalaze samo 30 minuta vožnje od Erbila, glavnog grada autonomnog Kurdistana koji je dosad bio pošteđen vjerskog nasilja što već deset godina hara ostatkom Iraka.

Zaposlenici stranih naftnih tvrtki evakuirani su iz Erbila. Kurdi kupuju u trgovinama oružja automatske puške AK-47 u strahu od napada islamista, iako im one dosad nisu pomogle u okršajima s opremljenijim borcima Islamske države.

Izvor iz regionalne kurdske vlade rekao je da su kurdski borci primili novu pošiljku oružja od savezne vlade u Bagdadu "i drugih vlada", no nije naveo pojedinosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:01