PRAVO NA POBAČAJ

FOTOGRAFIJA KOJA JE PROMIJENILA TIJEK REFERENDUMA ZAPALILA MREŽE U IRSKOJ Autor otkriva da je taj dan zamalo ostavio fotoaparat doma

 
 REUTERS

Upečatljiva fotografija koju je snimio fotograf Alastair Moore uspjela je sažeti sve emocije iza povijesnog referenduma u Irskoj kojim je ukinuta zabrana pobačaja. Birači u toj nekoć duboko katoličkoj državi većinom su potvrdno odgovorili na pitanje žele li ukidanje osmog amandmana, zabrane koja je referendumom uvedena u ustav prije 35 godina i dijelom ukinuta 2013. za slučajeve u kojima je ugrožen život majki.

Irski zakon o pobačaju nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Kolona odlučnih i samouvjerenih Irkinja kako koračaju ulicom vukući kofer simbolizira mnogobrojne žene koje su morale putovati u Veliku Britaniju zbog pobačaja.

Fotografija je postala viralna nakon što se zahuktala kampanja za ukidanje jednog od najstrožih zakona u Europi i bez sumnje je uvelike pomogla ukidanju zabrane sa 66 posto glasova 'za'.

Sada je otkriveno kada i gdje je nastala fotografija.

Snimljena je prije dvije godine na prosvjedu ispred veleposlanstva Republike Irske u Londonu, a ne nedavno u Irskoj kako su mnogi mislili.

Dogodilo se to na prosvjedu za pravo izbora Irkinja. Fotografija je objavljena u vrijeme kada je nastala, ali je popularnost stekla tek ovoga mjeseca kada se počela dijeliti na društvenim mrežama uoči referenduma. Britanski The Independent razgovarao je s fotografom Alastairom Mooreom, ali i s aktivisticom za ženska prava Hannah Little, glavnom zvijezdom s fotografije u narančasto-smeđem džemperu.

Moore je iznenadio odgovorom kako trenutačno se jedna od najprepoznatljivijih fotografija u svijetu zamalo uopće nije snimljena.

- Slučajno sam ponio kameru na prosvjed. Brzo se skupila gomila ljudi i organizatori su postrojili žene u dva reda s svojim koferima kako bi predstavljale Irkinje koje putuju u Veliku Britaniju radi abortusa. Kada su počele koračati zvuk kotačića na koferima stavarao je zaglušujuću buku. Bilo je nevjerojatno dojmljivo. Osjećao se njihov bijes bog nepravde. Tek kad sam došao doima i pogledao fotografiju vidio sam odlučne izraze na licima svake žene. Bio sam svjedokom fascinantnog trenutka u povijesti, ispričao je.

Moore ističe da je sretan što je toga dana ipak ponio kameru sa sobom.

Hannah Little (28), suosnivačica londonsko-irske kampanje za pravo pobačaja, rekla je za The Independent da je sudjelovala u kampanji iako nije mogla glasati obzirom da previše vremena živi izvan Irske.

Irski državljani gube pravo glasa nakon što borave duže od 18 mjeseci izvan zemlje.

Tvrdi da su se stotine, ako ne i tisuće Iraca vratili doma kako bi dali svoj glas na referendumu.

- Premoćni rezultat u korist ukidanja zabrane znači svjetlu budućnost za žene u Irskoj, ponosna sam što je dvije trećine irske javnost podržalo pravo žene na pobačaj, ispričala je Hannah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:01