ZAJEDNIČKA SJEDNICA

Francuska i Njemačka pozvale na prekid turske ofenzive, postigle dogovor o izvozu oružja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.10.2019. u 23:09

French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel welcome European Commission president-elect Ursula Von der Leyen (not pictured) after a joint Franco-German cabinet meeting in Toulouse, France, October 16, 2019. REUTERS/Regis Duvignau
REUTERS

Francuska i Njemačka u srijedu su pozvale na prekid turske ofenzive u Siriji i objavile su "pravno obvezujući sporazum" kojim će prevladati dugotrajna neslaganja zbog izvoza oružja.

"Razgovarali smo o vojnoj operaciji i zahtijevamo da se ona obustavi", rekao je Macron nakon zajedničke sjednice vlade dviju zemalja održane u gradu Toulouseu.

Turska je pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije prošli tjedan.

Macron smatra da se stajalište o tom pitanju treba uskladiti s Rusijom, a pogotovo s Iranom koji ima "važnu ulogu u regiji".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon zajedničkog ministarskog sastanka u Toulouseu rekla da će sporazum uključivati takozvana "de minimis" pravila za zajedničke projekte.

To znači da će zemlje izvoznice trebati odobrenje druge zemlje samo ako prijeđu određeni prag sastavnih dijelova oružja koje prodaje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron tvrdi da je riječ o "važnom sporazumu", a Merkel kaže da će sporazum o izvozu oružja osigurati predvidljivost i pouzdanost.

Francusku, koja nastavlja izvoziti oružje Saudijskoj Arabiji, razljutila je njemačka zabrana prodaje oružja toj arapskoj zemlji koja je predvodnica arapske koalicije protiv pobunjenika u Jemenu, a u tom ratu stradale su tisuće civila.

Pariz nastavlja prodavati oružje Saudijskoj Arabiji, ali njemačka zabrana sprečavala je njegov izvoz sve dok Berlin nije ublažio svoje propise za komponente koje prodaje trećim zemljama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo