IZLAZ IZ 'DOLINE PALIH'

PEDALA ZA FAŠISTIČKOG DIKTATORA Tijelo Francisca Franca će iznijeti iz kontroverznog mauzoleja i helikopterom prenijeti na mjesno groblje

 
Francisco Franco
 Pictures From History / AKG / Profimedia

Četvrtak, 24 listopada, postat će povijesni dan ne samo za Španjolsku. Naime, odlukom španjolske vlade tijelo nekadašnjeg fašističkog caudilla Francisca Franca bit će preneseno iz kontroverznog mauzoleja Valle de los Caídos (Dolina palih) na mjesno groblje Mingorrubio u madridskoj četvrti El Pardo.

Tijelo nekadašnjeg diktatora bit će položeno u grobnicu, gdje je pokopana njegova supruga Maria del Carmen Polo. Kako pišu španjolski mediji, lijes s Francovim tijelom najvjerojatnije će biti prevezen helikopterom, kako bi se izbjegla bilo kakva okupljanja bilo simpatizera, bilo protivnika, a pogrebnoj ceremoniji na groblju nazočit će samo obitelj pokojnog diktatora. Iako je njegova obitelj nastojala da se Franco pokopa u kripti madridske katedrale Almudena, španjolska vlada nije pristala na tu mogućnost.

Naime, Francisco Franco i krvavi građanski rat (1936. - 1939.) i dalje je tema koja dijeli španjolsko društvo. Odluka da se Franco premjesti iz Doline palih inicirana je upravo zbog tih povijesnih prijepora koji kao aveti prošlosti pritišću i današnje generacije Španjolaca. Franco je zamislio Dolinu palih kao monument pomirbe - mjesto gdje će biti pokopani ostaci i republikanskih i falangističkih boraca. No, poznato je da su Dolinu gradili zarobljeni republikanci i ostali protivnici Francova fašističkog režima te da su mnogi tamo i skončali zbog neljudskih uvjeta rada. Osim toga, ondje je premješteno znatno više "kostiju" Francovih vojnika te se on više računa kao grobnica falangista.

Španjolska vlada Pedra Sancheza odluku je donijela, kako je obrazložila - jer Dolina palih nije "izvršila svrhu pomirbe", nego je postala mjesto komemoriranja diktature i diktatora Franca. To je čak bilo mjesto koje su potomci republikanskih žrtava smatrali "ponovnim ubijanjem mrtvih", a pobornici Franca - kultnim mjestom uspomene na njegov režim. Kad je postalo izvjesno da će se Francovo tijelo ekshumirati, brojni njegovi simpatizeri pohodili su Dolinu palih koja je posljednjih dana bila zatvorena da bi se obavile sve potrebne radnje i onemogućila bilo kakva politička okupljanja u vezi s tim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:33