'TREBAJU UČINITI DODATNE NAPORE'

Francuska se zasad protivi otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2019. u 17:31

French President Emmanuel Macron arrives to take part in a European Union leaders summit, in Brussels, Belgium July 2, 2019. Geoffroy Van Der Hasselt/Pool via REUTERS
REUTERS

Francuska je ovog tjedna poručila svojim europskim kolegama da se zasad protivi otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU, otkrili su diplomatski izvori.

Više od pola zemalja članica EU, kao i najviši dužnosnici u Uniji, nastoje nagraditi dvije balkanske zemlje zbog provedenih reformi otvaranjem pretpristupnih pregovora.

Upozoravaju da će Rusija, Kina i Turska iskoristiti "strateški vakuum" u problematičnoj regiji ako EU ne održi opipljive izglede tim zemljama.

No, Pariz smatra da se EU trenutno suočava s previše izazova i zato ne može dopustiti ulazak dviju zemalja s Balkana, regije koja ima ožiljke iz rata 1990-ih i bori s kriminalom i korupcijom.

Francuska smatra da se EU prvo treba reformirati iznutra i pristupiti klimatskim promjenama i migracijama s većom snagom i jedinstvom, dok Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti još reformi prije početka pregovora za članstvo u EU.

"Trebaju učiniti dodatne napore. Pregovori se ne mogu otvoriti u listopadu ove godine, morat ćemo preispitati situaciju u 2020.", rekao je francuski dužnosnik.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo