MANIPULACIJA UMOM

Francuska sudi Scijentološkoj crkvi

U Parizu je danas počelo suđenje Scijentološkoj crkvi koja je optužena za organiziranu prijevaru. Slučaj je pokrenula tužba jedne žene koja tvrdi da su je članovi natjerali da im da mnogo novca.

Crkva odbacuje optužbe da se služila umnom manipulacijom.

Francuska Scijentologiju ne priznaje kao religiju, a crkva bi, ako izgubi sudski spor, mogla biti zabranjena. No u Francuskoj je prvi put cijela organizacija optužena za prijevaru. U ranijim sudskim procesima bili su optuženi pojedinci.

Žena koja je podnijela tužbu tvrdi da su joj u Parizu prije 10 godina prišli članovi i ponudili joj besplatan test osobnosti. Međutim, na kraju je potrošila 21.000 eura na predavanja, knjige i lijekove koje je uzimala kako bi popravila loše mentalno stanje koje su joj 'dijagnosticirali'.

Njezini odvjetnici tvrde da crkva sustavno, mentalnom manipulacijom i sumnjivim neznanstvenim liječenjima od ljudi izvlači novac.

Odvjetnik crkve, Patrick Maisonneuve, izjavio je da će dokazati kako nije bilo nikakve mentalne manipulacije.

Scijentološku crkvu utemeljio je 1954. u Sjedinjenim Državama pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Među poznatim sljedbenicima ističu se holivudski glumci John Travolta i Tom Cruise.

U Francuskoj, u kojoj navodno ima oko 45.000 sljedbenika, proglašena je "sektom" u parlamentarnom izvješću iz 1995., koje poslije nije aktualizirano. Imala je veći broj sudskih sporova.

Osim Scijentološke duhovne organizacije (ASES-CC-Celebrity Centre) i njezine pariške knjižare, na sudu će se pojaviti šestero scijentologa, među kojima i Alain Rosenberg, glavni direktor Celebrity Centrea.

Njima se sudi zbog "organizirane prijevare" i "nezakonite ljekarničke prakse", budući da je organizacija svojim sljedbenicima prodavala vitamine i lijekove. Optuženike se tereti da su između 1997. i 1999. obmanjivali tužitelje "sustavno nudeći testove osobnosti bez znanstvene vrijednosti, isključivo radi prodaje svojih usluga i proizvoda".

Crkva je prošle godine u Njemačkoj proglašena neustavnom, međutim, u Španjolskoj je priznata kao religija. (njd)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:19