BURA

FRANCUSKI DOKTORI U UDARNOM TERMINU PREDLOŽILI KORONA EKSPERIMENTE NA AFRIKANCIMA Javnost zaprepaštena, javio se i šef WHO-a: 'Čisti rasizam!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.04.2020. u 00:05

A TV grab taken from the World Health Organization website shows WHO Chief Tedros Adhanom Ghebreyesus via video link as he delivers a news briefing on COVID-19 (novel coronavirus) from the WHO headquarters in Geneva on March 30, 2020. - More than 35,000 people have died worldwide from the coronavirus pandemic since it emerged late last year in China, most of them in Europe, according to an AFP tally at 1615 GMT on March 30, 2020, using official figures. (Photo by - / AFP)
AFP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da su izjave dvoje francuskih liječnika koji su predložili da se cjepivo protiv koronavirusa testira u Africi rasističke, piše BBC.

- Afrika neće biti poligon za testiranje cjepiva - kazao je Ghebreyesus.

Naime, tijekom gostovanja na francuskom TV kanalu LCI, liječnica Camille Locht govorila je o ispitivanju cjepiva u Europi i Australiji.

Drugi sugovornik, liječnik Jean-Paul Mira, kazao je: "Ako mogu biti provokativan, ne bismo li trebali raditi ovo istraživanje u Africi gdje nema zaštitnih maski, oživljavanja? Kao što se radilo drugdje po pitanju studija vezanih uz AIDS. Kod prostitutki primjenjujemo takve stvari jer znamo da su one izložene i da se ne štite."

Liječnica Locht kimnula je glavom kako bi izrazila slaganje s njegovom tvrdnjom.

"U pravu ste. U procesu smo razmatranja paralelne studije u Africi", kazala je.

Izjave liječnika izazvale su bijes javnosti, te su optuženi da Afrikance tretiraju kao "ljudske zamorce".

Kada su šefu WHO-a postavili pitanje o tim izjavama on je bio vidno uzrujan i ljut.

- To je bilo sramotno i grozno, u 21. stoljeću čuti takvo što od znanstvenika. To osuđujem i poručujem da se takvo što neće dogoditi - kazao je.

Njihove neprimjerene komentare osudio je i nogometaš Didier Drogba ustvrdivši kako se radi o rasističkim tvrdnjama, dok je Samuel Eto liječnike nazvao ubojicama.

Izdvajamo