BURA

FRANCUSKI DOKTORI U UDARNOM TERMINU PREDLOŽILI KORONA EKSPERIMENTE NA AFRIKANCIMA Javnost zaprepaštena, javio se i šef WHO-a: 'Čisti rasizam!'

 AFP

Šef Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da su izjave dvoje francuskih liječnika koji su predložili da se cjepivo protiv koronavirusa testira u Africi rasističke, piše BBC.

- Afrika neće biti poligon za testiranje cjepiva - kazao je Ghebreyesus.

Naime, tijekom gostovanja na francuskom TV kanalu LCI, liječnica Camille Locht govorila je o ispitivanju cjepiva u Europi i Australiji.

Drugi sugovornik, liječnik Jean-Paul Mira, kazao je: "Ako mogu biti provokativan, ne bismo li trebali raditi ovo istraživanje u Africi gdje nema zaštitnih maski, oživljavanja? Kao što se radilo drugdje po pitanju studija vezanih uz AIDS. Kod prostitutki primjenjujemo takve stvari jer znamo da su one izložene i da se ne štite."

Liječnica Locht kimnula je glavom kako bi izrazila slaganje s njegovom tvrdnjom.

"U pravu ste. U procesu smo razmatranja paralelne studije u Africi", kazala je.

Izjave liječnika izazvale su bijes javnosti, te su optuženi da Afrikance tretiraju kao "ljudske zamorce".

Kada su šefu WHO-a postavili pitanje o tim izjavama on je bio vidno uzrujan i ljut.

- To je bilo sramotno i grozno, u 21. stoljeću čuti takvo što od znanstvenika. To osuđujem i poručujem da se takvo što neće dogoditi - kazao je.

Njihove neprimjerene komentare osudio je i nogometaš Didier Drogba ustvrdivši kako se radi o rasističkim tvrdnjama, dok je Samuel Eto liječnike nazvao ubojicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:16