UBIO JEDNU OSOBU

FRANCUSKI ISTRAŽITELJI O NAPADAČU IZ PARIZA 'Bio je radikaliziran'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 04.01.2020. u 23:21

Police officers stand guard on January 3, 2020 in L'Hay-les-Roses on the site where police shot dead a knife-wielding man who killed one person and injured at least two others in a nearby park of the south of Paris' suburban city of Villejuif. - The man had attacked
AFP

Policija u pariškom predgrađu Villejuif

Francuski tužitelji nadležni za terorizam preuzeli su u subotu istragu o smrtonosnom napadu nožem blizu Pariza te su kazali kako je ustanovljeno da je napadač, koji je ubio jedno osobu i dvije ranio prije nego što ga je ubila policija, bio radikaliziran i da je pomno isplanirao napad.

Muškarac identificiran kao Nathan C. nožem je izbo jednu osobu na smrt u petak u parku pariškog predgrađa Villejuif a ranio je dvije osobe.

Napadača, koji je imao povijest psihičkih problema i probleme s drogom, ubila je policija.

"Dok su teški psihički problemi pojedinca uistinu potvrđeni, istraga koja je provedena u proteklih nekoliko sati omogućila nam je da ustanovimo nedvosmislenu radikalizaciju osumnjičenog, kao i dokaze planiranja i pripreme napada", rekao je protuteroristički odjel tužiteljstva.

"Koraci poduzeti za izvođenje smrtonosnog napada pomno su promišljeni te su imali za cilj širenje zaplašenosti ili terora među stanovništvom", dodaje se.

Ured tužitelja je rekao kako se također istražuje je li Nathan C., koji je rođen 1997. u Lilasu, sjeveroistočnom predgrađu Pariza, imao suradnike.

Religijski spisi, uključujući kopiju Kurana, pronađeni su među njegovim osobnim stvarima.

Napadač je bio hospitaliziran nekoliko mjeseci ranije te je nad njim provedeno psihijatrijsko liječenje.

Također je imao probleme s drogom.

Pariz je posljednjih godina doživio velike napade islamističkih militanata.

Koordinirani napad u studenom 2015. u kazalištu Bataclan i drugim mjestima u Parizu, odnio je 130 života, što je najsmrtonosniji napad u Francuskoj od Drugog svjetskog rata.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo