RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajina: ‘Rusi sprječavaju potencijalne regrute da napuste zemlju‘; Poljska najavila slanje tenkova Kijevu

Najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ruski vojnici, Ilustrativna fotografija

 Afp/

Ključni događaji:

- Kijev: ‘Rusija sprječava potencijalne regrute da napuste zemlju‘

Poljska želi poslati njemačke tenkove Ukrajini

- Prigožin: ‘Zazuzeli smo Soledar i uništili Ukrajince‘

Zelenski: ‘Borbe u Soledaru i dalje traju‘

- Putin: Otvoren sam za razgovore o Ukrajini


Poljska planira poslati njemačke tenkove Leopard Ukrajini

Poljski predsjednik Andrzej Duda poručio je da će njegova zemlja poslati Ukrajini najmanje 14 tenkova Leopard (njemačke proizvodnje).

Poljska je već ranije poručila da je spremna poslati tenkove Leopard 2 Kijevu, ali u sklopu dogovora šire međunarodne koalicije. Duda je sada izjavio kako se nada da će poljska donacija potaknuti i druge zemlje da pošalju svoje tenkove. Govoreći uz Dudu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je zajednička odluka zapadnih zemalja o slanju tenkova Ukrajini nužna, budući da je jedna zemlja sama ne može dostaviti dovoljno oružja Ukrajini.

No, prije nego tenkovi budu dostavljeni Kijevu, za to dozvolu treba dati službeni Berlin, a iz Njemačke su ranije poručili da nisu dobili takav zahtjev.


Kijev: ‘Rusija sprječava potencijalne regrute da napuste zemlju‘

Rusija sprječava sve potencijalne regrute i sve osobe koje su dio vojne rezerve da napuste zemlju, tvrde ukrajinski obavještajci. Konkretno, Ukrajinci tvrde da je ta naredba graničnim policajcima došla iz ruske obavještajne službe FSB, a na snagu je stupila 9. siječnja ove godine.

Ako je ova informacija točna, išla bi na ruku tvrdnjama Kijeva da Kremlj priprema novi val mobilizacije.


Prigožin: ‘Zauzeli smo Soledar‘; Zelenski: ‘Grad je i dalje naš‘

Šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u srijedu navečer da su njegove snage "potpuno oslobodile" rudarski gradić Soledar, koji se nalazi oko 10 km sjeveroistočno od Bahmuta. Prigožin je k tome dodao i da je oko 500 Ukrajinaca ubijeno u borbama za grad.

- Želim potvrditi da smo Soledar potpuno očistili od ukrajinskih trupa. Oni vojnici koji se nisu željeli predati su uništeni, a cijeli grad je prepun ukrajinskih leševa, rekao je Prigožin.

Samo pola sata prije njegove izjave sasvim suprotno je situaciju u Soledaru prikazao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji tvrdi da borbe i dalje traju.


Igor Girkin: ‘Podržat ću Putinovu smjenu!‘

Neke zanimljive analize objavljene su tijekom noći u najnovijem ažuriranju think tanka Institut rata (ISW), a koje su se usredotočile na rastuću kritiku Vladimira Putina unutar Ruske Federacije. Stručnjaci ISW-a sugeriraju da je imenovanje Aleksandra Lapina na mjesto šefa Glavnog stožera kopnene vojske još jedan dokaz da je Rusija prisiljena postaviti "prethodno osramoćene i nepopularne generale da popune zapovjedne uloge".

Igor Girkin, bivši zapovjednik ruskih militanata u Donbasu, bivši obavještajni agent FSB-a i danas notorni vojni bloger, opisao je potez imenovanja kao "bezobraznu demonstraciju vlastite nepovredivosti".

Kao što ISW intrigantno primjećuje, Girkin je također "snažno implicirao da će podržati smjenu ruskog predsjednika Vladimira Putina s dužnosti" u "svojoj najizravnijoj kritici Putina do sada".

"Girkinove kritike... ukazuju na to da rastuća frustracija ratnim stanjem doseže točku ključanja!", istaknuli su u ISW-u.


Putin: ‘Situacija u anektiranim regijama je - teška‘

Na sastanku s ruskim dužnosnicima Vladimir Putin konstatirao je da je situacija u anektiranim ukrajinskim regijama "teška", ali da Kremlj raspolaže svim potrebnim resursima da na tom teritoriju poboljša kvalitetu života. Na sastanku kojeg su snimale i kamere ruske državne televizije zahvalio je vladi na poslu obavljenom u 2002. godini.

Podsjećamo, prošle je godine Putin potpisao zakone kojima se četiri ukrajinske regije pripajaju Rusiji, prkoseći, pritom, međunarodnoj osudi. Pripajanje je uslijedilo nakon niza referenduma u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.


Zelenski: ‘Moramo biti spremni i na bjeloruskoj granici!‘

"Moramo biti spremni i na granici s Bjelorusijom", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Podsjećamo, prošlog je tjedna.

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo da su Moskva i Minsk pojačali zajedničko vojno grupiranje u Bjelorusiji - "oružjem, vojnicima i specijaliziranom opremom."

Zapadni stručnjaci vjeruju da Rusija gura Bjelorusiju da izravno uđe u rat, a Kijev je upozorio da bi Moskva mogla pokušati iskoristiti Bjelorusiju za pokretanje nove kopnene invazije na Ukrajinu sa sjevera.


Zemlje G7 i saveznici pripremaju dva cjenovna limita za ruske naftne derivate

Skupina G7 i njezini saveznici nastojat će u veljači uvesti dva limita za cijene ruskih naftnih derivata, zbog njihove razlike u odnosu na cijenu nafte, rekao je dužnosnik G7.

SAD, Japan, Kanada, Australija i EU ograničili su 5. prosinca cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li pružali usluge za skuplje ruske barele, napominje Reuters.

EU je istovremeno zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima.

Početkom veljače G7 namjerava ograničiti i cijene ruskih naftnih derivata, poput dizela, kerozina i loživog ulja, kako bi dodatno umanjili ruski prihod od izvoza i Moskvi ograničili financijske kapacitete za financiranje rata u Ukrajini.

No, taj je plan kompliciraniji zato što je derivata puno i zato što njihova cijena često ovisi o tome gdje ih se kupuje, a ne gdje ih se proizvodi, rekao je dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

Tako se, primjerice, dizel i kerozin prodaju po višoj cijeni nego sirova nafta, a lož-ulje po nižoj cijeni, objasnio je razmatranje dva cjenovna limita.


Nejasna sudbina Soledara nakon oprečnih tvrdnji ruske i ukrajinske strane

Ukrajinska vojska odbacila je ruske tvrdnje o kontroli Soledara i usporedila intenzitet borbi za to područje s Drugim svjetskim ratom, a i službeni Kremlj pozvao je na oprez pošto je rano u srijedu paravojna skupina Wagner ustvrdila da je osvojila taj grad poznat po rudnicima soli.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočnog vojnog zapovjedništva, za ukrajinsku televiziju rekao je da ukrajinske snage nisu dopustile ruskoj vojsci da probiju njihovu prvu liniju.

„Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. Traju žestoke borbe“, naglasio je.

„Situacija je komplicirana“, dodao je Čerevatji i dodao da voojno zapovjedništvo sada radi na „stabilizaciji situacije s maksimalnim posljedicama za neprijatelja i minimalnim gubitcima za Ukrajinu“.

Ruska plaćenička skupina Wagner ranije je objavila da je zauzela Soledar, gradić poznat po proizvodnji soli sjeveroistočno od Bahmuta, grada u Donbasu koji Rusija mjesecima pokušava osvojiti, šaljući onamo velik broj svojih snaga.

„Intenzitet borbi kod Bahmuta može se usporediti s Drugim svjetskim ratom“, rekao je Čerevatji.

Rusija je u srijedu objavila da napreduje na području Soledara te da ima pozitivan zamah, no priznala je velike gubitke.

Upitan o situaciji na terenu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: „Nemojmo žuriti, pričekajmo službene objave. U tijeku je pozitivna dinamika“.

Peskov je priznao visoku cijenu operacije u pogledu života vojnika.

„Iako su taktički uspjesi isto veoma važni, oni dolaze s visokom cijenom, nauštrb fantastičnog herojstva naših boraca, pa je to još jedan razlog da budemo ponosni na naše momke na licu mjesta koji ne štede ni život ni zdravlje da nam pruže ove taktičke uspjehe“, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Ponovio je ranije tvrdnje Kremlja da je predsjednik Vladimir Putin otvoren za pregovore o ratu u Ukrajini koji se sada približava 11. mjesecu te da Rusija preferira postići svoje ciljeve političkim i diplomatskim putem.

Ti razgovori se ne ostvaruju zbog stavova Ukrajine i zapada, tvrdi Peskov.


Ukrajinski vojnik: Više nitko ne broji mrtve, želim shvatiti koja je svrha borbe. Ionako ćemo odustati

Ukrajinski vojnik izjavio je za CNN da je situacija u Soledaru "kritična" i da je broj mrtvih toliko visok da "više nitko ne broji poginule".

Prena navodima CNN-a, riječ je o vojniku iz 46. zračne mobilne brigade, koja brani Soledar od napada ruskih snaga i plaćenika Wagnera.

- Ovdje vam nitko neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih. Jer nitko pouzdano ne zna. Nijedna osoba. Niti u stožeru. Stalno zauzimamo nove položaje i vraćamo stare. Ono što je danas naša kuća, sutra je pod kontrolom wagnerovaca.

Na kraju je dodao kako vjeruje da će ukrajinski vojni čelnici na kraju odustati od borbe za Soledar i zapitao se zašto još nisu to učinili.

- Svi razumiju da će grad biti napušten, samo želim shvatiti koja je svrha borbe od kuće do kuće. Zašto umirati, ako ćemo na kraju ipak napustiti grad danas ili sutra?, zavapio je neimenovani vojnik.


Ruski veleposlanik: SAD obukom u korištenju Patriota potvrđuje sudjelovanje u ukrajinskom sukobu

Američki planovi za obuku ukrajinskih vojnika u korištenju raketa Patriot još jedan su dokaz sudjelovanja Washingtona u ukrajinskom sukobu, rekao je u utorak ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

"Odluka američkoga ministarstva obrane da organizira tečaj obuke u Fort Sillu u Oklahomi još je jedna potvrda de facto sudjelovanja Washingtona u ukrajinskom sukobu na strani kijevskih nacističkih zločinaca", rekao je Anatolij Antonov u priopćenju što ga je objavilo njegovo veleposlanstvo.

Antonov je rekao da je pravi cilj američke administracije "rukama Ukrajinaca nanijeti što veću štetu Rusiji na bojnom polju".

Američki dužnosnik, koji je ranije govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će se obuka održati u Fort Sillu sljedećih tjedana.


Poruka Zelenskog objavljena tijekom dodjele Zlatnih globusa

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski obratio se sudionicima dodjele Zlatnog globusa na Beverly Hillsu putem video poruke kako bi zahvalio svojim saveznicima u "slobodnom svijetu".

Nakon što je njegovo obraćanje najavio glumac Sean Penn, koji ga je više puta posjetio u Ukrajini od početka rata, Zelenski je okupljenima poručio:

- Rat u Ukrajini još nije završio, ali plima se mijenja i već je jasno tko će pobijediti. Pred nama su još mnoge bitke, bit će još suza, ali već sada vam mogu reći tko je bio najbolji u prethodnoj godini - vi u slobodnom svijetu, koji se se ujedinili oko podrške slobodnom ukrajinskom narodu. Neće biti trećeg svjetskog rata, ovo nije trilogija, poručio je govoreći u filmskom žargonu.


Rusi raketirali Harkiv dan nakon posjeta njemačke šefice diplomacije

Ruska vojska raketirala je grad Harkiv u istočnoj Ukrajini samo nekoliko sati nakon iznenadnog posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova i susreta s ukrajinskim kolegom.

- Ostanite u skloništima. Okupatori opet bombardiraju, poručio je putem Telegrama guvernera Oleg Sinegubov. Novinar AFP-a čuo je nekoliko eksplozija u gradu.

image

Dmitro Kuleba i Annalena Baerbock u Harkivu

Str/Afp

Annalena Baerbock obećala je dodatnu njemačku potporu Kijevu prilikom nenajavljenog posjeta, a ukrajinski ministar Dmitro Kuleba poručio je da je odbijanje Berlina da pošalje borbene tenkove koštalo života mnoge Ukrajince.

Baerbock, najviša zapadna dužnosnica koja je posjetila Harkiv, obećala je nastavak njemačke potpore Kijevu.

Naglasila je da će Njemačka nastaviti isporučivati oružje "koje je potrebno Ukrajini kako bi oslobodila svoje građane koji još uvijek pate pod terorom ruske okupacije".


Putin: Otvoren sam za razgovore o Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je otvoren za pregovore o krizi u Ukrajini, priopćio je Kremlj, a prenosi Sky.

U priopćenju Kremlja se navodi da je postizanje ruskih ciljeva političkim i diplomatskim sredstvima ‘poželjnije‘, ali da je položaj Ukrajine i Zapada sprečavao mogućnost razgovora.

U zadnjem priopćenju Kremlj je također potvrdio da napreduje u vojnim operacijama na području Soledara u istočnoj Ukrajini i da imaju "pozitivan zamah".

Također, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi ishod sukoba trebao biti "pravedan i dugotrajan mir".


Ukrajinci tvrde: 1.500 djelatnika NE Zaporižja nije dobilo propusnice

Približno 1.500 djelatnika nuklearne elektrane Zaporižja nije dobilo propusnice za pristup tvrtki nakon što su odbili primiti ruske putovnice i potpisati sporazum s Rosatomom, navodi se u izvješću glavnog stožera ukrajinskih vojnih snaga.

U priopćenju objavljenom na Facebooku navode da ruske snage pokušavaju izvršiti "moralni i fizički pritisak" na stanovništvo okupiranih teritorija dok pokušavaju zauzeti dijelove zemlje.

Također se navodi da ruski vojnici "traže nove zaposlenike" u Rusiji koje planiraju dovesti u nuklearnu elektranu te da pripremaju stambeni prostor za njih.


ISW: Ruske snage nisu zauzele cijeli Soledar

Američki think tank Institut za proučavanje rata ustvrdio je u najnovijoj analizi da ruske snage nisu zauzele cijeli Soledar unatoč, kako su naveli, lažnim ruskim izvješćima da je grad pao i da će se Bahmut naći u obruču.

Nekoliko ruskih izvora tvrdi da su snage Wagnerove skupine 10. siječnja napredovale do zapadnog dijela Soledara.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin opovrgnuo je te tvrdnje napomenuvši da se wagnerovci još uvijek bore protiv ukrajinskog otpora.

ISW napominje da se uočava samo vizualna potvrda snaga Wagnerove skupine u centru Soledara od 10. siječnja.

Međutim, stvarna kontrola teritorija u Soledaru je zamagljena dinamičnom prirodom uličnih borbi, a ruske snage su se mjesecima borile da postignu značajne taktične uspjehe na području tog grada.

Čak i da se najvelikodušnije ruske tvrdnje uzmu zdravo za gotovo, zauzimanje Soledara ne bi značilo trenutačno opkoljavanje Bahmuta.

Kontrola nad Soledarom neće nužno omogućiti ruskih snagama da iskontroliraju ključne ukrajinske kopnene linije komunikacije u Bahmutu, kao što je ISW ranije procijenio.


Pušilin kod Solovjova: ‘Došlo je do prekretnice, ovo je trenutak koji smo čekali‘

Denis Pušilin, vođa separatista u Donecku, rekao je u emisiji ruskog propagandista Vladimira Solovjova da je "došlo do prekretnice u oslobađanju cijelog teritorija Narodne Republike Donjeck", prenosi agencija RIA Novosti.

- Sada su mogućnosti za oslobađanje Bahmuta i Severska znatno poboljšane. Ovo je dugoočekivani izlaz na mostobran pravca Kramatorsk, Slavjansk. To je zapravo prekretnica, u tijeku su pripreme za trenutak koji smo čekali - oslobođenje Narodne Republike Donjeck, ustvrdio je Pušilin.

Komentari Pušilina stižu nakon što je objavljeno da se osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin pohvalio na Telegram da su njegovi borci osvojili Soledar.


Prigožin: Soledar je naš!

Šef zloglasne paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je da su njegovi borci zauzeli Soledar, koji je zadnjih tjedana bio poprište žestokih borbi. Pritom je dodao da se nastavljaju ulične borbe za grad.

Objavio je fotografije iz tunela u rudniku soli u Soledaru, koji se nalazi u blizini Bahmuta. Na fotografiji su Prigožin i njegovi borci.

Vijest su prenijele zapadne agencije, ali autentičnost informacije zasad nije provjerena.

Prigožin je u utorak ustvrdio da su ukrajinske trupe opkoljene u središtu grada.

- U tijeku su ulične borbe. U srijedu ćemo objaviti broj zarobljenih, rekao je u audio poruci na Telegramu.

Denis Pušilin, vođa separatista na istoku Ukrajine, rekao je za ruski Prvi kanal da je Soledar zauzet.

- Centar Soledara je pod kontrolom wagnerovaca, rekao je.

Fotografije koje je Prigožin objavio iz rudnika soli vjerojatno su odgovor američkim dužnosnicima koji su zadnjih dana javno ustvrdili da je ruski oligarh zainteresiran za preuzimanje rudnika soli. Ukrajinski dužnosnici zasad nisu komentirali situaciju u Soledaru.

U sažetku ukrajinske vojske u srijedu ujutro spominje se tek da je Soledar jedan od nekoliko gradova koji su meta granatiranja ruskih snaga u regiji Doneck.


Zelenski oduzeo ukrajinsko državljanstvo četvorici Putinovih saveznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo je u utorak ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući prokremaljskog političara Viktora Medvedčuka koji je prošle godine prebačen u Rusiju na temelju sporazuma o razmjeni zatvorenika.

"Odlučio sam ukinuti državljanstvo četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Ako narodni zastupnici odluče služiti ne narodu Ukrajine, već ubojicama koji su došli u Ukrajinu, naše će akcije biti primjerene", dodao je.

Medvedčuk, bliski saveznik Vladimira Putina, bio je na čelu zabranjene proruske stranke "Oporbena platforma - Za život" u Ukrajini i bio je suočen s optužbama za izdaju prije nego što je prebačen u Moskvu u rujnu 2022.

I Kozak i Kuzmin bili su izabrani u ukrajinski parlament kao članovi Medvedčukove stranke.

Sjedinjene Države uvele su sankcije Kozaku, vlasniku tri televizijska kanala, u siječnju 2022. zbog navodnog širenja ruskih dezinformacija, nakon što je Kijev tražio njegovo uhićenje pod optužbom za izdaju.

Ukrajina je također optužila Kuzmina za veleizdaju.

Derkač, ukrajinski zastupnik koji je također sankcioniran od strane Washingtona, optužen je u Sjedinjenim Državama u prosincu za pranje novca i kršenje sankcija.

Bio je optužen za pomaganje Rusiji da se upliće u predsjedničke izbore u SAD-u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:30