UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Stotine civila zarobljeno u Soledaru, Zelenski tvrdi: ‘Pomoć stiže!‘; Velika vijest za Kijev iz Berlina

Ključne događaje 323. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski višecijevni raketni bacač BM-21‘Grad‘ u blizini Soledara

 Arman Soldin/Afp/Profimedia/Arman Soldin/afp/profimedia

Ključni događaji

- Zelenski braniteljima Soledara i Bahmuta: ‘Dobit ćete sve što

- Stotine civila zarobljeni u Solidaru: ‘Ne mogu se evakuirati‘

- Ukrajinci: Pokrenuli smo protunapade u Soledaru

- Njemačka: Nećemo blokirati slanje tenkova u Ukrajinu

- ISW: Smjena Surovikina znak je Putinove unutarnje borbe za moć

- Satelitske snimke pokazuju strahote razaranja u Soledaru


Zelenski poručio braniteljima Soledara i Bahmuta: ‘Dobit ćete sve što trebate‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u četvrtak "svu nužnu pomoć" vojnicima koji pružaju otpor ruskim napadima u Soledaru i u Bahmutu, dvama gradovima na istoku zemlje koje Rusija po svaku cijenu želi zauzeti kako bi promijenila tijek rata.

"Želim istaknuti da će postrojbe koje brane ove gradove biti opskrbljene streljivom i svim što je potrebno, i to brzo i neprestano", objavio je Zelenski na Facebooku nakon sastanka s glavnim stožerom.

Više pročitajte OVDJE.


Ukrajina upozorava na opasnost od raketnih napada iz Bjelorusije

Glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga upozorio je na mogućnost raketnih napada iz Bjelorusije, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Ukrajina mora "biti spremna" na granici s Bjelorusijom.

U televizijskoj izjavi u četvrtak, Juri Ihnat je rekao da su nedavni raketni napadi na Ukrajinu uglavnom izvedeni iz Rusije ili s okupiranih teritorija. Ipak, dodao je:

"Područje Bjelorusije stalno su koristile ruske snage kako bi tamo izvele određene manevre, rasporedile zrakoplovnu skupinu Zračno-svemirskih snaga Rusije, zrakoplove posebne namjene koji pružaju radarsku potporu itd. Stoga prijetnja uvijek ostaje", rekao je.

Dodao je da je s bjeloruskog teritorija lansirana većina balističkih projektila na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Kijev strahuje da bi Rusija mogla nagomilati snage na teritoriju Bjelorusije, bliskog saveznika Moskve, prije nego što napadne sa sjeverozapada ili čak pokuša krenuti prema Kijevu.

Rusija i Bjelorusija pojačale su svoje zajedničko vojno grupiranje u Bjelorusiji i planiraju tamo održati zajedničke zrakoplovne vježbe od idućeg ponedjeljka.


Stotine civila zarobljene u Soledaru, ne mogu se evakuirati

Stotine civila i dalje su zarobljene u Soledaru, priopćio je Kijev, dok se krvave borbe nastavljaju zbog kontrole nad gotovo potpuno uništenim gradom u istočnoj Ukrajini, u regiji Donjeck, poznatom po rudnicima soli.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da je u Soledaru ostalo 559 civila, uključujući 15 djece te da se ne mogu evakuirati.

Ukrajina je u četvrtak rekla da se njezine snage "drže" dok se borbe nastavljaju u Soledaru, odbacujući tvrdnje ruske plaćeničke skupine Wagner da su njezine snage preuzele kontrolu nad gradom.

"Na pravcu prema Soledaru vode se žestoke borbe. (Rusi) prelaze preko vlastitih leševa", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar.


Rusija bi mogla povisiti dobnu granicu za regrutaciju

Jedan visoki ruski političar potvrdio je da bi Moskva mogla podići gornju dobnu granicu za regrutiranje građana u oružane snage. Trenutačno je dobna granica za obvezno služenje vojnog roka od 18 do 27 godina. Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je prijedloge da se dobna granica podigne na osobe od 21 do 30 godina.

No, političar Andrej Kartapolov kaže da dolaze prijedlozi predviđaju pomicanje dobne granice na 30 godina do proljeća ove godine, dok će do povećanja donje granice sa 18 na 21 godinu doći tijekom "prijelaznog razdoblja" od jedne do tri godine, prenosi Sky News.

Kritičari to vide kao pokušaj da se poveća broj Rusa koji bi u bliskoj budućnosti mogli biti pozvani u vojnu službu zbog velikih gubitaka u ratu u Ukrajini.

Kartapolov je odbacio ove primjedbe i rekao da nema planova za povećanje broja regruta nakon što se dob za novačenje podigne na 21 godinu.

"Broj ročnika koji imamo smanjuje se svake godine. I taj broj neće biti povećan", prenosi njegove riječi ruska novinska agencija TASS.


Ukrajinske snage: Pokrenuli smo protunapade u Soledaru

Ukrajinske snage priopćile su u četvrtak da izvode protunapade u Soledaru, istočnom gradu koji je predmet intenzivnog ruskog bombardiranja i napada.

"Nakon nekoliko dana povlačenja, čak smo malo napredovali", objavila je ukrajinska 46. zračno-desantna brigada na Telegramu, kako prenosi CNN. "Željeznička postaja je naša. Rudnik je naš. Čekamo podršku. Soledar je Ukrajina".

Kremlj pokušava okružiti obližnji Bahmut koristeći u borbama plaćenike grupe Wagner i redovne vojne snage, rekla Hanna Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane na Telegramu.

"Naši vojnici hrabro drže svoje položaje i nanose brojne gubitke neprijatelju", rekla je.

Soledar, koji se nalazi u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini, meta je ruskih snaga od prošlog svibnja. S prijeratnim stanovništvom od oko 10.000 ljudi, sam po sebi ima malu stratešku vrijednost, ali je točka na putu ruskih pokušaja napredovanja prema zapadu. Ruske snage mjesecima pokušavaju napasti Bahmut s istoka. Kad bi zauzeli Soledar, Rusi bi barem mogli prići gradu drugim putem.


Habeck: Njemačka neće blokirati slanje tenkova u Ukrajinu

Poljska je u srijedu objavila da namjerava poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, što je važan potez koji ukazuje na daljnje korake podrške toj ratom razorenoj zemlji.

No, Varšava treba odobrenje Berlina da pošalje borbene tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Njemački vicekancelar sada kaže da njegova zemlja neće blokirati transfer oružja.

"Njemačka ne bi trebala stajati na putu drugim zemljama koje donose odluke o podršci Ukrajini, neovisno o tome koje odluke Njemačka donosi", rekao je Robert Habeck.

Za sada nema komentara na tu temu od njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Njemačka se i sama našla pod pritiskom ukrajinskih dužnosnika, ali i nekih zapadnih prijestolnica, da pošalje tenkove u Ukrajinu, a sada poručuje kako ništa nije isključeno.


Rusija: Nema dogovora o razmjeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina nisu postigle novi sporazum o razmjeni zarobljenika tijekom pregovora u Turskoj, objavio je u četvrtak Telegraph, a prenosi Sky News.

Dodaje se kako je izaslanica Moskve rekla novinskoj agenciji AFP da su njezine ranije izjave o potencijalnoj razmjeni bile "pogrešno protumačene".

Tatjana Moskalkova, ruska povjerenica za ljudska prava, razgovarala je u srijedu u Ankari sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom.

Turski državni mediji su je kasnije citirali da je rekla kako je dogovorena razmjena "više od 40 zarobljenika" s obje strane.

No, Moskalkova je naknadno ustvrdila da se ove brojke odnose na broj ljudi koji su razmijenjeni ranije.

Rekla je da je iz njezinih komentara "netko nešto krivo shvatio".


Zamjenik ruskog ratnog zapovjednika posjetio vojnike u Bjelorusiji

Dan nakon što je Rusija najavila preustroj vojnog vodstva, zapovjednik moskovskih kopnenih snaga posjetio je Bjelorusiju kako bi pregledao tamošnje ruske trupe.

Oleg Saljukov imenovan je za jednog od zamjenika zapovjednika ruske vojne operacije u Ukrajini u najnovijem preustroju.

Predvodeći izaslanstvo ruskih dužnosnika, Saljukov je provjeravao borbenu spremnost ruskih snaga u Bjelorusiji.

Rusija i njezin bliski saveznik Bjelorusija provode zajedničke vojne vježbe, dok Ukrajina i Zapad dijele zabrinutost da bi se Minsk mogao izravno uključiti u rat u Ukrajini.

Smatra se da je ruski preustroj vojnog vrha potvrda da Moskva planira nove ofenzive u nadolazećim mjesecima.


ISW: ‘Smjena generala Armagedona znak je Putinove unutarnje borbe za moć‘

Nakon što je rusko Ministarstvo obrane jučer objavilo da će načelnik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov, preuzeti dužnost zapovjednika ruske invazije u Ukrajini, Institut za proučavanje rata objavio je analizu najnovije Putinove odluke.

Naime, tu je ulogu posljednja tri mjeseca obnašao general Sergej Surovikin - poznat kao general Armagedon, a prema uglednom američkom think tanku ova degradacija na bojnom polju označava dio "unutarnje borbe za moć". Pritom Vladimir Putin pokušava oslabiti utjecaj nekih od onih koji postaju sve kritičniji po pitanju smjera koji rat uzima.

ISW detaljnije objašnjava da je ono što smo jučer vidjeli bio "politički potez za jačanje ruskog Ministarstva obrane protiv izazova ruskih blogera i silovika, poput financijera Wagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je kritizirao Putinovo vođenje rata".

Također, i Igor Girkin, bivši zapovjednik ruskih militanata u Donbasu i istaknuti milbloger, snažno je implicirao da će podržati smjenu gospodina Putina s dužnosti.

"Putinova odluka da rusko Ministarstvo obrane javno objavi promjene, za razliku od nekoliko prethodnih promjena u ruskoj zapovjednoj strukturi koje nisu službeno objavljene, pokazuje da Kremlj namjerava veliku promjenu - u stvarnom vođenju rata, kao i u ulozi ruskog Ministarstva obrane.

"Imenovanje Gerasimova i sveukupno restrukturiranje zapovjedništva vjerojatno djelomično imaju za cilj signalizirati, kako međunarodno tako i unutar Rusije, predanost Kremlja tradicionalnim strukturama moći ruskog Ministarstva obrane i Putinovu spremnost da vodi dugi rat u Ukrajini."


Stravične snimke spaljenog Soledara

Slike koje je u srijedu objavila američka tvrtka Maxar Technologies pokazuju kako danas izgledaju spaljena naselja u rudarskom gradu Soledaru. Snimke razaranja su posebno stravične kada se usporede sa snimkama od samo prije nekoliko dana.

Plaćenička vojska Wagner u utorak je ustvrdila da je preuzela kontrolu nad Soledarom, te da se bitke još uvijek vode samo u centru grada. Soledar se nalazi blizu Bahmuta, grada gdje Ukrajinci i Rusi trenutno vode žestoke bitke. Volodimir Zelenski se pak jučer narugao Rusima i njihovim tvrdnjama da drže dijelove Soledara, tvrdeći da bitke u tome gradu još uvijek traju.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia
image
Handout/Afp/Profimedia/


Duda doputovao u Lavrov

Predsjednik Poljske Andrzej Duda jučer je doputovao u Lavov gdje se susreo sa Volodimirom Zelenskim, a doček koji su mu priredili građani Ukrajine bio je ravan dočeku neke velike zvijezde. Okupljena gomila vriskala je, pljeskala i pokušavala se rukovati s njim, dok su mobiteli masovno bili podignuti u zrak kako bi snimili njegov dolazak.

Pogledajte snimke:


Zelenski se sastao s liderima Poljske i Litve, Medvedev ih ismijao

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Lavovu s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom te prvim čovjekom Litve Gitanasom Nausiedom.

Kako je naglašeno, lideri zemalja razgovarali su o isporuci oružja Ukrajini i konkretnim mogućnostima za ograničavanje ruske agresije.

Povodom sastanka oglasio se i poljski predsjednik kazavši kako će Poljska nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno.

image

Gitanas Nauseda, Volodimir Zelenski i Andrzej Duda

Handout/Afp
image

Volodimir Zelenski i Andrzej Duda

Handout/Afp

"Mi dobro znamo što je ruska okupacija jer dugi niz godina zbog Rusije nismo imali svoju državnost. Nastavit ćemo isporučivati oružje Ukrajini", poručio je Duda.

Sastanak trojice čelnika komentirao je bivši ruski predsjednik i drugi čovjek ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

"U Lavovu se okupila trojica nesretnika iz Varšave, Vilniusa i Kijeva, pateći od imperijalnih ambicija i fantomskih bolova izazvanih pohabanom poviješću. Mole se za tenkove poput ‘Leoparda‘, modernizirane T-72 i neke engleske ‘starudije‘. Svo ovo željezo ionako će uskoro postati zahrđali otpad i neće spasiti umjetnu zemlju od raspada", rekao je Medvedev.


Zelenski: ‘Rusi se prave se da je Soledar njihov‘

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u srijedu se u večernjim satima narugao Rusima i njihovim tvrdnjama da drže dijelove Soledara te ustvrdio da bitke u tom gradu na istoku zemlje još uvijek traju, javlja Reuters.

Plaćenička vojska Wagner u utorak je ustvrdila da je preuzela kontrolu nad Soledarom, a da se bitke još uvijek vode samo u centru grada. Soledar se nalazi blizu Bahmuta, grada u kojem Ukrajinci i Rusi trenutno vode žestoke bitke, a poznat je po svojim rudnicima soli.

Rusi su se fokusirali na Bahmut jer žele zauzeti kompletni Donbas.

- Teroristička država i njezini propagandisti nastoje se praviti da je dio našeg grada Soledara... nekakav ruski posjed - rekao je Zelenski te dodao: "Međutim, borbe se nastavljaju. Obrana se u Donjeckoj oblasti još uvijek drži."

Vodeći su ljudi ukrajinske vojske na društvenoj mreži Facebook ustvrdili da Rusi u borbama za Soledar trpe velike gubitke.

Podsjetimo, čelnik Wagnera i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin trijumfalno je rekao da su njegove snage zauzele Soledar i ubile oko 500 ukrajinskih vojnika.

- Želim potvrditi potpuno oslobođenje i čišćenje Soledara - rekao je Prigožin te dodao: "Grad je pun leševa ukrajinskih vojnika."

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin novinarima je u srijedu rekao da ne može potvrditi tvrdnje da je Soledar pao u ruke Rusa.

Reuters piše da Rusija nikako ne može zacementirati prednost u borbi za Soledar. Ako ga najzad zauzme, bit će to njezina najveća pobjeda od kolovoza u kojem je Ukrajince nekoliko puta natjerala na povlačenje te izvela nekoliko kontraofenziva na istoku i jugu Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov rekao je da će situacija u Soledar uskoro postati kritična.

- Ukrajinske oružane snage brane svoje pozicije. Oko pola grada pod našom je kontrolom. Oštre se borbe vode blizu centra grada - rekao je Ždanov te dodao da bi eventualni pad Soledara i/ili Bahmuta u ruke Rusa bila više politička a manje vojna pobjeda Moskve.

- Rusi će zauzimanje jednog od ta dva grada pokušati izjedaničiti sa zauzimanjem Berlina. Koristit će to za propagandu u svojoj zemlji, ali i izvan nje. To će im dati priliku da pokušaju podići moral unovačenih vojnika i društva u cijelini. Kako bi se ujedili... - ustvrdio je Ždanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:23