LEPENICA

GAČIĆ UBIJEN U MJESTU POZNATOM PO TEŠKIM ZLOČINIMA Tamo su se već skrivali notorni kriminalci, među njima i 'najpoznatiji bjegunac bivše Jugoslavije'

Ilustracija: pripadnici SIPA-e i Edin Gačić u krugu
 Dado Ruvić / REUTERS / Facebook

Višestruki ubojica Edin Gačić u utorak je ubijen u okršaju s policajcima nakon velike potrage koja je trajala čak devet dana.

Gačić je lociran u mjestu Lepenica kod Kiseljaka u središnjoj Bosni, gdje su ga okružile policijske postrojbe. On je zapucao prema policajcima pa je potom ubijen u razmjeni vatre, prilikom čega je ozlijeđen i pripadnik specijalaca.

Netom nakon okršaja policija je blokirala sve prilaze mjestu na kojem je lociran i ubijen Gačić.

No, osim toga da je serijski ubojica napokon dočekao svoj kraj, pažnju medija u BiH privukao je i podatak da se to dogodilo upravo u Lepenici.

Kako piše Dnevni avaz, to naselje, koje ne broji ni 3.000 stanovnika, već desetljećima potresaju ubojstva, a policiji je uvijek sumnjivo mjesto u kojem se skrivaju okorjeli kriminalci. Oni u tom području pokušavaju naći izlaz prema Fojnici, Kiseljaku, a onda dalje prema Travniku, Sarajevu ili Mostaru.

Štoviše, iz lepeničkog sela Žeželevo je Junuz Kečo Kuduz, jedan od najpoznatijih ubojica s područja Bosne i Hercegovine, koji je slovio i za najpoznatijeg bjegunca u bivšoj Jugoslaviji. Zloglasni Kuduz je u ožujku 1985. u naletu ljubomore ubio suprugu Rasemu Fazlibašić, a sve pred očima posvojene kćeri Sanele. Nakon zločina se desetak dana skrivao po okolnim šumama te je napokon uhvaćen u Budvi, piše Dnevni avaz.

Osuđen je na 15 godina zatvora u Foči, ali ih zbog rata nije do kraja odslužio. Pridružio se Armiji BiH i poginuo u kolovozu 1993. zajedno s tada 14-godišnjom Sanelom. Kako piše Dnevni avaz, snajperist ih je pogodio nedaleko od Kečinog kućnog praga, u lepeničkom selu Gojkovac.

Godinama kasnije, u ljeto 2013., lepenički kraj potresao je još jedan strašan zločin. U šumi u Čubrenu pronađena su tijela dvojice muškaraca, a policija je raspisala tjeralicu za Markom Trogrlićem zvanim Breza.

Trogrlić je osumnjičen da je 26. srpnja ubio Marka Marjanovića, susjeda iz Čubrena, i njegovog brata Slavka Marjanovića, a pričalo se da je povod za ubojstva bila svađa oko međe. I Trogrlić se tada dao u bijeg, skrivao se po istim šumama kao i gore spomenuti Kečo, a njegovo tijelo policija je pronašla nakon deset dana potrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:51