LEPENICA

GAČIĆ UBIJEN U MJESTU POZNATOM PO TEŠKIM ZLOČINIMA Tamo su se već skrivali notorni kriminalci, među njima i 'najpoznatiji bjegunac bivše Jugoslavije'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2019. u 19:08

Members of Bosnia's State Investigation and Protection Agency (SIPA) participate in an operation to arrest suspects in the central Bosnian town of Zenica, February 18, 2015. Bosnian police arrested seven people today from around the country on suspicion of financing terrorist activities, organising terrorist group and illegally joined and formed paramilitary and para-police formations. Two people were also arrested at Sarajevo airport under suspicion of trying to enter Syria by flying to Turkey first, according to a news release from SIPA officials. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS) - GM1EB2J09XE01
Dado Ruvić / REUTERS / Facebook

Ilustracija: pripadnici SIPA-e i Edin Gačić u krugu

Višestruki ubojica Edin Gačić u utorak je ubijen u okršaju s policajcima nakon velike potrage koja je trajala čak devet dana.

Gačić je lociran u mjestu Lepenica kod Kiseljaka u središnjoj Bosni, gdje su ga okružile policijske postrojbe. On je zapucao prema policajcima pa je potom ubijen u razmjeni vatre, prilikom čega je ozlijeđen i pripadnik specijalaca.

Netom nakon okršaja policija je blokirala sve prilaze mjestu na kojem je lociran i ubijen Gačić.

No, osim toga da je serijski ubojica napokon dočekao svoj kraj, pažnju medija u BiH privukao je i podatak da se to dogodilo upravo u Lepenici.

Kako piše Dnevni avaz, to naselje, koje ne broji ni 3.000 stanovnika, već desetljećima potresaju ubojstva, a policiji je uvijek sumnjivo mjesto u kojem se skrivaju okorjeli kriminalci. Oni u tom području pokušavaju naći izlaz prema Fojnici, Kiseljaku, a onda dalje prema Travniku, Sarajevu ili Mostaru.

Štoviše, iz lepeničkog sela Žeželevo je Junuz Kečo Kuduz, jedan od najpoznatijih ubojica s područja Bosne i Hercegovine, koji je slovio i za najpoznatijeg bjegunca u bivšoj Jugoslaviji. Zloglasni Kuduz je u ožujku 1985. u naletu ljubomore ubio suprugu Rasemu Fazlibašić, a sve pred očima posvojene kćeri Sanele. Nakon zločina se desetak dana skrivao po okolnim šumama te je napokon uhvaćen u Budvi, piše Dnevni avaz.

Osuđen je na 15 godina zatvora u Foči, ali ih zbog rata nije do kraja odslužio. Pridružio se Armiji BiH i poginuo u kolovozu 1993. zajedno s tada 14-godišnjom Sanelom. Kako piše Dnevni avaz, snajperist ih je pogodio nedaleko od Kečinog kućnog praga, u lepeničkom selu Gojkovac.

Godinama kasnije, u ljeto 2013., lepenički kraj potresao je još jedan strašan zločin. U šumi u Čubrenu pronađena su tijela dvojice muškaraca, a policija je raspisala tjeralicu za Markom Trogrlićem zvanim Breza.

Trogrlić je osumnjičen da je 26. srpnja ubio Marka Marjanovića, susjeda iz Čubrena, i njegovog brata Slavka Marjanovića, a pričalo se da je povod za ubojstva bila svađa oko međe. I Trogrlić se tada dao u bijeg, skrivao se po istim šumama kao i gore spomenuti Kečo, a njegovo tijelo policija je pronašla nakon deset dana potrage.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo