NJEMAČKA

Gay, siroče i invalid stupovi nove vlade Angele Merkel

 Arhiva

BERLIN - Angela Merkel, nesumnjivo najmoćnija žena svijeta, u svoj drugi mandat njemačke kancelarke ulazi kao puno popularnija političarka nego prije četiri godine, a ovaj put je u vladi okupila tim ideoloških istomišljenika i partnera kakve je željela, za razliku od sastava prijašnje vlade kada je morala koalirati sa socijaldemokratima.

Kancelarkina druga vlada sastavljena je od njezinih demokršćana (CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU) i liberala iz Slobodnih demokrata (FDP), što je politički puno prirodnija koalicija od one koja je Njemačkom vladala prijašnjih godina.

Druga vlada zaredom

Kao temeljne stupove druge vlade Angele Merkel analitičari navode imena Guida Westerwellea, predsjednika FDP-a i novog ministra vanjskih poslova, Philipa Röslera, ministra zdravstva, bivšeg vijetnamskog siročeta koji je postao zvijezda u usponu njemačkih liberala, Wolfganga Schäublea iz CDU-a, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a sada ministra financija.

Neće biti problema

Westerwelle je jučerašnjom prisegom u njemačkom Bundestagu postao prvi ministar vanjskih poslova na svijetu koji je deklarirani homoseksualac. Već je izjavio kako ne očekuje probleme u kontakut s konzervativnim državama.

S druge strane, veteran CDU-a Wolfgang Schäuble, kojeg ni invalidnost nije spriječila da se pozicionira kao jedan od najmoćnijih njemačkih političara u ovome trenutku, vjeran je suradnik Angele Merkel koji je preuzeo u ovome trenutku iznimno osjetljiv resor financija.

Na posljetku, priču o novoj kancelarkinoj vladi koja Njemačku doista oslikava kao “zemlju mogućnosti” zaokružuje životopis novog ministra zdravstva - Philipp Rösler je prvi ministar neeuropskog podrijetla u povijesti Njemačke kojeg Bild opisuje kao “pop-zvijezdu njemačke politike”.

Gospodarske brige

Iako je Merkel popularnija nego u vrijeme formiranja prve vlade, političke okolnosti za nju su teže jer je njemačko gospodarstvo u slabijem stanju, a koalicijski planovi za oporavak su kontroverzni. U novu vladu u Berlinu uprte su oči ne samo Nijemaca, nego svih europskih država, koje se nadaju da bi najmoćnije gospodarstvo Europe moglo povesti ostatak kontinenta u izlazak iz najteže gospodarske krize u posljednjih nekoliko desetljeća.

‘Pokazat ću da nisam okrenula leđa Europi’

Njemački predsjednik Horst Köhler novu je koaliciju dočekao sa zahtjevom da postane aktivnija u politici europskih odnosa i integracija od prijašnje vlade.

- Njemačka mora biti jedna od nacija koja aktivno pridonosi razvoju i napretku Europe - poručio je njemački predsjednik.

Da bi u svojem drugom mandatu Angela Merkel doista mogla posvetiti više pažnje događanjima unutar EU pokazale su i njezine izjave nakon preksinoćnje večere s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, njezinim prvim diplomatskim susretom nakon polaganja druge kancelarske prisege.

- Njemačka i Francuska ojačat će svoju suradnju i stvoriti nov pristup prema mladima kako bi pripravili budućnost EU - rekla je kancelarka i poručila da i Pariz i Berlin moraju biti primjer drugim državma kako integrirati nove naraštaje u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:18