NIZOZEMSKA

Geert Wilders: Ne sudite samo meni, nego i slobodi govora

Nizozemski zastupnik Wilders je svojedobno islam nazvao fašističkim
 AFP

AMSTERDAM - Nizozemski antiislamsko nastrojeni političar Geert Wilders danas se pojavio na sudu u Amsterdamu gdje mu se sudi za poticanje mržnje i diskriminacije prema muslimanima.

Javna debata

Iako mu prijeti zatvorska kazna u trajanju od jedne godine ili pak novčana globa od 7600 eura, Wilders je pred sudom ustvrdio da ga se progoni jer je “rekao svoje mišljenje u kontekstu javne debate”. Pritom je obećao da će ga i dalje nastaviti širiti.

Podsjetimo, Wilders je, među ostalim, svojedobno nazvao islam fašističkim te je usporedio Kur’an s Hitlerovim Mein Kampfom.

Užasan dan

- Sudi mi se, no uz mene je na sudu i sloboda izražavanja mnogih nizozemskih državljana - istaknuo je Wilders, koji je na Twitteru današnji dan opisao “užasnim”. Na Twitteru je također “pojasnio” da broj onih čijoj se slobodi izražavanja sudi iznosi 1,5 milijuna, čime se referirao na broj birača koji su glasali na izborima u lipnju za njegovu Stranku slobode (ona je postala trećom najjačom strankom u parlamentu, a Wilders se mogao cjenkati oko vladajuće koalicije). Presuda suda očekuje se 4. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 04:27