STIŽE NOVI ZAKON

Google sve aktivnije lobira u Bruxellesu za blaži tretman: ‘Pozicija nekih u EU parlamentu je luda‘

Američkom divu u interesu je razvodniti dijelove Zakona o digitalnom tržištu koji je u finalnoj fazi

Prvi čovjek Googlea Sundar Pichai

 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Europski političari ovih tjedana prijavljuju veliki porast lobiranja kompanije Google zbog Zakona o digitalnom tržištu koji je u fazi finalizacije u Bruxellesu. Američkom divu u interesu je razvodniti dijelove zakona kako bi osjetili što manji utjecaj na svoje poslovanje, piše Financial Times. Osim direktnog lobiranja, u ofenzivu su uključili i neka trgovačka udruženja koja Google inače financira. Kim van Sparrentak, članica Europskog parlamenta iz Nizozemske, kaže da je primijetila eskalaciju lobiranja te da je ključna poruka da će mjere protiv Googlea naškoditi malim tvrtkama. Naime, smatra se da je digitalni marketing izuzetno važan za njih pa su neki mali biznisi u zajedničkom pismu istaknuli da će novi zakon značiti i da se njima jako otežava poslovanje.

I drugi parlamentarci su prijavili da su zatrpani lobističkim porukama na mrežama poput Twittera. Kampanja protiv zakona kojim je cilj obuzdati ciljano oglašavanje u punom je zamahu. "Bombardiraju me prikrivenim oglasom koji propagira lažne informacije i referira se isključivo na studije marketinške kompanije IAB koja je partner Googlea i Amazona", objavio je Alderik Oosthoek, politički savjetnik iz Europskog parlamenta, na Twitteru.

No, sporni Zakon o digitalnim tržištima zasad glatko prolazi kroz Europski parlament i, prema svemu sudeći, stupit će na snagu 2023. godine. Glavni mu je cilj ograničiti moć velikih tehnoloških kompanija kao tzv. gatekeepera (vratara). Prošli je tjedan njemačko zaštitno tijelo definiralo Google kao "gatekeepera" čime su otvorena vrata za strožu regulaciju njemačkih nadzornih tijela. Google je s druge strane zabrinut da će novi zakon ograničiti njegovu sposobnost za promociju vlastitih usluga.

Iz Googlea također kažu da je pozicija nekih članova Parlamenta EU "luda". "Zabrana kakvu predlažu dovela bi do neprestanog iskakanja prozorčića u kojima se traži pristanak korisnika", izjavio je izvor blizak Googleu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:01