ZAKON GUATEMALE

Građani razbojnicu skinuli, pretukli i zapalili nasred ulice

Očajna je Torres bila jedna od četvero pljačkaša, no samo je ona uhvaćena. Njeni su 'muški' prijatelji uspjeli pobjeći građanima, ali i policiji
 Reuters

Razodjevena do pojasa, uhvaćena razbojnica moli za oprost nakon što ju je razljućena masa okupljenih građana linčevala nasred ulice. Alejandra Maria Torres bila je članica naoružane bande koja je pokušala opljačkati putnike u autobusu u Guatemali, glavnom gradu srednjoameričke države Gvatemale.

I dok je nesretna razbojnica pokušavala pobjeći masa građana ju je počela navlačiti za odjeću i tući prije nego što su polili benzinom te zapalili. Policija koja se nešto kasnije našla na mjestu događaja uspjela je ugasiti vatru i spasiti Torres život. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Očajna je Torres bila jedna od četvero pljačkaša, no samo je ona uhvaćena. Njeni su 'muški' prijatelji uspjeli pobjeći građanima, ali i policiji.

Linčovanja su vrlo učestala u Guatemali. Samo prošle godine, više od 250 ljudi je linčevano, a najmanje 40 ih je ubijeno pritom. Kriminalci su česte mete, no i dužnosnici isto bivaju napadnuti. Posljednji takav primjer je napad na suca koji je za silovanje dosudio kaznu preblagu u očima javnosti.

Ova je 'praksa' uobičajena od građanskog rata, 1960-1996, kada su građanske patrole često nasred ulice ubijali ljevičarske pobunjenike, uglavnom seljake, u genocidu sponzoriranim od strane države. Ubijeno je oko 200 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:15