PREKRETNICA

Grčka na ‘rubu usijanja‘: Dopušteno posvajanje gej parovima i legalizirani istospolni brakovi, pravoslavna crkva bijesna

Grčka pravoslavna crkva žestoko se protivila tom prijedlogu, a neki radikalno desni mediji i stranke govore o tome da se Grčka nalazi na "rubu usijanja"
 Angelos Tzortzinis/Afp

Grčki parlament je uvjerljivom većinom glasovao - 176 od 245 prisutnih - legalizirao istospolne brakove te omogućio gej parovima posvajanje djece.

Grčka je tako postala 37. zemlja u svijetu i prva pravoslavna zemlja koja je legalizirala istospolne brakove. Zakon je izazvao buru u grčkoj javnosti. Neki u Grčkoj čak navode da bi mogao uzdrmati i premijera Kyriakosa Mitsotakisa jer je i dobar dio zastupnika, članova i glasača njegove Nove demokracije istupao protiv toga. Zakon je prošao i zbog glasova oporbenih lijevih stranaka, poput Syrize čiji je čelnik Stefanos Kasselakis deklarirani homoseksualac i svoj je brak prije nekoliko godina ozakonio u SAD-u. No, zakon je osobno promovirao premijer Kyriakos Mitsotakis, dok su se, kako navodi BBC, "deseci zastupnika iz premijerove stranke protivili legalizaciji".

Iako je zakon predložila konzervativna stranka Nova demokracija (svojevrsni grčki HDZ) premijera Mitsotakisa, grčko se društvo raskolilo na tom pitanju, a Grčka pravoslavna crkva (GPC), odnosno Crkva Elade, žestoko se protivila tom prijedlogu, a neki radikalno desni mediji i stranke govore o tome da se Grčka nalazi na "rubu usijanja". Mitsotakis je ipak igrao na sigurno jer su istraživanja javnog mnijenja pokazivala da većina građana Grčke podržava tu predloženu reformu. No, Sinod GPC-a je još krajem siječnja, nakon šestosatnog zasjedanja, donio odluku kojom se izričito protivi legalizaciji istospolnih brakova i mogućnosti posvajanja djece, a njihovo "Obraćanje narodu" pročitano je u više od deset tisuća crkava diljem Grčke na nedjeljnoj jutarnjoj liturgiji. Prema njihovu mišljenju, to je "udarac na kršćanske tradicionalne vrijednosti i obiteljsku tradiciju" te se "majčinstvo i očinstvo žele zamijeniti neutralnim roditeljstvom". U povodu izglasavanja zakona, arhiepiskop Eladske crkve Jeronim II. rekao je kako je to "nametanje nove religije i atak na samu bit društva i obitelji". Doduše, arhiepiskop Jeronim II. naveo je da neće "posezati za oružjem", niti organizirati "masovne prosvjede". Osim toga, Sinod GPC-a smatra da će "surogat-majčinstvo" doprinijeti "eksploataciji žene" i navode da je ovim zakonom ugrožena i "demografska obnova Grčke".

U mnogim gradovima Grčke održani su brojni prosvjedi, ali i protuprosvjedi, a na nekim crkvama pojavili su se grafiti u znak podrške izglasanom zakonu o istospolnim brakovima.

"Ovo je povijesna prekretnica za ljudska prava, koja odražava današnju Grčku: progresivnu, demokratsku zemlju koja strastveno vjeruje u europske vrijednosti", napisao je premijer Mitsotakis na društvenoj mreži X neposredno nakon izglasavanja u parlamentu. Mitsotakis je odluku parlamenta nazvao "velikom prekretnicom za ljudska prava". Prema sociološkim istraživanjima u EU, Grčka se smatra najreligioznijom zemljom u Europi. Prema američkom Pew Research Centeru, kako navodi BBC, i do 90 posto građana Grčke sebe smatra pravoslavnim kršćanima, dok 58 posto njih tvrdi da vjera igra vrlo važnu ulogu u njihovu životu. Doduše, prema tom istraživanju oko 16 posto Grka redovno ide u crkvu, ali to je još uvijek najveća brojka u Europi. LGBTIQ+ organizacije u Grčkoj pozdravile su novi zakon. "Danas je dan radosti", objavila je na društvenim mrežama jedna od njih - Dugine obitelji Grčke.

Podsjetimo da je u Rumunjskoj, također većinskoj pravoslavnoj zemlji, premijer Marcel Ciolacu rekao da rumunjsko društvo još nije spremno stvoriti pravni okvir koji bi priznavao istospolne brakove, prenosi Euractiv.

Iz Rusije je stigla podrška GPC-u, smatrajući da je ovo još jedan udarac dekadentnog liberalnog Zapada na pravoslavlje. Napomenimo da je u Rusiji nedavno zabranjena aktivnost "međunarodnog LGBTIQ+ pokreta" koji je proglašen "ekstremističkom organizacijom", iako nešto takvo zapravo ne postoji. Ruska pravoslavna crkva napomenula je da zabrana LGBT pokreta u Rusiji i njegovo proglašavanje ekstremističkom organizacijom "nije ništa više od moralne samoobrane društva". S obzirom na veliko i osobno prijateljstvo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s premijerom Mitsotakisom te sličnosti u politici HDZ-a i Nove demokracije, možda će se Zagreb sada konzultirati s Atenom o iskustvima te oko uvođenja istog zakona i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:07