KRIZA U SLOVENIJI

Gregor Virant: 'Ako Janša ne ode, ovdje će svi potpuno izgubiti vjeru u pravnu državu'

 Leon Vidić/Delo/CROPIX

U slovenskoj političkoj krizi Gregor Virant je jedna od ključnih osoba. Sada već bivši predsjednik slovenskog parlamenta, 43-godišnji doktor prava, svojim je taktiziranjem omogućio da Janez Janša dobije premijersko mjesto, iako nije pobijedio na izborima. No, upravo je Virant odlaskom s mjesta predsjednika parlamenta i izlaskom njegove Građanske liste iz koalicije pokrenuo pad Janšine vlade na dan njezine prve godišnjice. Jučer objavljeno istraživanje pokazalo je da više od 62 posto birača ne bi izašlo na prijevremene izbore, a sadašnju vladu Janeza Janše podržava rekordno niskih 14 posto građana. Nekoliko sati prije svoje ostavke na mjesto predsjednika slovenskog parlamenta Gregor Virant dao je intervju Jutarnjem listu. Pri tome je unaprijed odbio bilo kakav razgovor o aktualnim hrvatsko-slovenskim problemima.

Ostavka je bila nužna

Od jučer više niste predsjednik Državnog zbora.

- Državni zbor se jučer upoznao s mojom ostavkom. Na tom će me mjestu privremeno zamijeniti jedan od potpredsjednika. Time je i formalno završio moj posao predsjednika parlamenta.

Vaša je stranka, Građanska lista, u vrijeme formiranja prije nešto više od godinu dana postavila visoke standarde u političkoj kulturi, naročito po pitanju korupcije. Je li nespremnost prihvaćanja tih standarda od strane SDS-a premijera Janeza Janše, uzrok izlaska vaše stranke iz koalicije i vaše ostavke?

- Upravo tako. Izvješće Komisije za borbu protiv korupcije iznimno je opterećujuće za premijera, i to je jednostavno nemoguće gurnuti pod tepih. Ako se nakon tog izvješća u slovenskoj politici ne bi ništa promijenilo, onda bi građani potpuno izgubili povjerenje u pravnu državu i nas političare. Budući da premijer nije dao ostavku, mi smo izašli iz koalicije. Da je Janša dao ostavku, a najveća stranka u vladi ponudila drugog kandidata za premijera, mogli smo sačuvati i koaliciju i, za Sloveniju jako važnu, dinamiku potrebnih reformi.

Je li raščišćavanje problema korupcije osnovni uvjet za stabilizaciju političke, pa i gospodarske situacije u Sloveniji?

- Povjerenje u politiku, u državne institucije i pravnu državu elementarni je uvjet za gospodarski i društveni razvoj Slovenije. Ako ne uspostavimo osnovne standarde političke higijene, ne možemo se nadati bilo kakvom gospodarskom razvoju i rastu konkurentnosti. Prije svega, treba osigurati da se politika više ne upliće u gospodarstvo, nego da radi na suradnji i međusobnom uvažavanju, a ne isključivanju i onemogućivanju onih koji misle drugačije.

Kakav razvoj događaja predviđate?

- Postoje dvije mogućnosti. Prva su prijevremeni izbori. Do toga bi najbrže došlo ako se premijer odluči za jedini logičan potez, a to je da u parlamentu postavi pitanje povjerenja. Trenutačno ne postoje izgledi da premijer tako odluči, nego će očito pokušati i dalje raditi s manjinskom vladom. Druga je mogućnost da se mandat ove vlade, koja više nije kredibilna, zaključi ili glasanjem o konstruktivnom nepovjerenju, a to znači doći s prijedlogom za novog premijera, ili promjenama zakona kojima bi se onemogućio rad vlade ako je ostavku dalo više od pola ministara.

Stabilizacija do ljeta

Koliko je vremena potrebno za političku, naglašavam političku, a ne i gospodarsku, stabilizaciju Slovenije? Pola godine? Godinu dana? Više?

- Slovenija u ovom trenutku ima dva velika problema: jedan je politička nestabilnost, a drugi je duboko nepovjerenje javnosti u institucije političkog, pa i državnog sustava. Vjerujem da bismo mogli ta dva problema riješiti u roku od pola godine, do ljeta. Naravno, samo pod uvjetom da razrješavanju pristupimo odmah i odgovorno, a to važi za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:55