SASLUŠANJE NA SUDU

Haradinaj se u Den Haagu branio šutnjom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2019. u 18:01

President of the Alliance for the Future of Kosovo (AAK) Ramush Haradinaj, a Kosovo Albanian former guerilla commander who served briefly as prime minister, speaks during an interview with Reuters at the AAK headquarters in Pristina December 4, 2012. Haradinaj, who was cleared last week of crimes against humanity in a retrial at the U.N. tribunal for the former Yugoslavia in The Hague, said he expects to become prime minister of Kosovo in a deal with the current government, a move likely to anger Serbia just as the European Union is pushing the two to mend ties. REUTERS/Hazir Reka (KOSOVO - Tags: POLITICS) - RTR3B7F7
Hazir Reka / REUTERS

Ramuš Haradinaj

Kosovski premijer u ostavci Ramush Haradinaj branio se u srijedu šutnjom pred međunarodnim sudom u Den Haagu koji se bavi zločinima Albanaca nad Srbima u ratu na Kosovu krajem 90-tih, objavili su prištinski i beogradski mediji.

Jedan od bivših zapovjednika OVK-a u petak je dao ostavku na dužnost premijera nakon što je u svojstvu osumnjičenika pozvan da dade iskaz pred tužiteljima Specijaliziranog suda za ratne zločine na Kosovu u Den Haagu.

Haradinaj je rekao da ne zna zašto je konkretno osumnjičen, prenosi Radio-televizija Kosova (RTK).

"Tražili smo objašnjenje, ali nismo ga dobili. Radi se o mojoj ulozi u OVK-u, ali ne nešto konkretno“, rekao je Haradinaj novinarima, navodeći da je tužiteljstvo reklo kako ima zakonsko pravo uskratiti tu vrstu informacija.

Haradinaj je najavio da će se, s obzirom da je ispunio obvezu i pojavio se u Den Haagu, vratiti na Kosovo i u politiku.

Pojasnio je da je sada samo predsjednik stranke i da će pridonijeti obvezama predsjednika države ili parlamenta u raspuštanju parlamenta raspisivanju novih izbora.

Reagirajući na Haradinajevo saslušanje u Den Haagu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su "na djelu dvostruki aršini“ i da "nitko ne može odgovoriti na pitanje gdje su pravo i pravda“.

Aludirajući da u međunarodnoj zajednici nema razumijevanja za zločine nad Srbima, ocijenio kako "srpska suza nije imala niti će naći roditelje“ i da se Srbija mora izboriti za bolju budućnost.

"Ali nemojmo sanjati snove kako će nam netko donijeti pravdu, jer nije nam je donio ni dosad, pa neće ni u budućnosti“, rekao je Vučić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo