SASLUŠANJE NA SUDU

Haradinaj se u Den Haagu branio šutnjom

Ramuš Haradinaj
 Hazir Reka / REUTERS

Kosovski premijer u ostavci Ramush Haradinaj branio se u srijedu šutnjom pred međunarodnim sudom u Den Haagu koji se bavi zločinima Albanaca nad Srbima u ratu na Kosovu krajem 90-tih, objavili su prištinski i beogradski mediji.

Jedan od bivših zapovjednika OVK-a u petak je dao ostavku na dužnost premijera nakon što je u svojstvu osumnjičenika pozvan da dade iskaz pred tužiteljima Specijaliziranog suda za ratne zločine na Kosovu u Den Haagu.

Haradinaj je rekao da ne zna zašto je konkretno osumnjičen, prenosi Radio-televizija Kosova (RTK).

"Tražili smo objašnjenje, ali nismo ga dobili. Radi se o mojoj ulozi u OVK-u, ali ne nešto konkretno“, rekao je Haradinaj novinarima, navodeći da je tužiteljstvo reklo kako ima zakonsko pravo uskratiti tu vrstu informacija.

Haradinaj je najavio da će se, s obzirom da je ispunio obvezu i pojavio se u Den Haagu, vratiti na Kosovo i u politiku.

Pojasnio je da je sada samo predsjednik stranke i da će pridonijeti obvezama predsjednika države ili parlamenta u raspuštanju parlamenta raspisivanju novih izbora.

Reagirajući na Haradinajevo saslušanje u Den Haagu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su "na djelu dvostruki aršini“ i da "nitko ne može odgovoriti na pitanje gdje su pravo i pravda“.

Aludirajući da u međunarodnoj zajednici nema razumijevanja za zločine nad Srbima, ocijenio kako "srpska suza nije imala niti će naći roditelje“ i da se Srbija mora izboriti za bolju budućnost.

"Ali nemojmo sanjati snove kako će nam netko donijeti pravdu, jer nije nam je donio ni dosad, pa neće ni u budućnosti“, rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:04