PREVARA

HOLLYWOODSKE GLUMICE NA SUDU ZBOG VELIKOG SVEUČILIŠNOG SKANDALA Slavnoj 'Kućanici' prijeti zatvorska kazna, priznala je krivnju: 'Sramim se...'

 
 Profimedia, Backgrid USA

Glumica Felicity Huffman i trinaestero drugih ljudi priznalo je krivnju za sudjelovanje u onom što su tužitelji prozvali najvećom prijevarom vezanom uz upise na sveučilišta u američkoj povijesti, objavili su tužitelji u ponedjeljak.

Oni su u Bostonu podigli optužnicu protiv sveukupno 50 osoba, među njima bogatih roditelja i trenera momčadi na fakultetu, zbog sudjelovanja u zavjeri koja je uključivala varanje na maturi i plaćanje 25 milijuna dolara mita kako bi se osigurao upis njihove djece na poznata sveučilišta.

Huffman, poznata po ulozi u "Kućanicama", među 33 je roditelja optužena u ožujku zbog sudjelovanja u prijevari kojom su svoju djecu htjeli upisati na sveučilišta poput Yalea, Georgetowna i Sveučilišta Južne Kalifornije.

Tužitelji su u sklopu dogovora s okrivljenicima pristali preporučiti nižu zatvorsku kaznu od 4 do 10 mjeseci zatvora koja prijeti i glumici. Ona je pristala platiti 20 tisuća dolara kazne i odštete.

Huffman, supruga glumca Williama H. Macyja, u ponedjeljak je priopćila kako se "srami boli koju je uzrokovala svojoj kćeri, obitelji, prijateljima, kolegama i obrazovnoj zajednici".

"Moja kći apsolutno ništa nije znala o mojim akcijama, a svojim nepromišljenim i duboko pogrešnim ponašanjem sam je izdala", napisala je glumica koja je jednom bila kandidatkinja za Oscara za najbolju glumicu.

Vlasti tvrde kako je zavjeru vodio bivši savjetnik za upis na kalifornijska sveučilišta William "Rick" Singer koji je priznao krivnju za organizaciju prijevare i davanje mita trenerima da bi kandidate lažno predstavljao kao sportaše.

Tužitelji su objavili da je 56-godišnja Huffman dala 15 tisuća dolara Singerovoj zakladi kako bi njegov suradnik 2017. potajno ispravio odgovore njegove kćeri na maturi.

Još dvanaest roditelja priznalo je krivnju, među njima direktorica marketinga Jane Buckingham i proizvođač vina Agustin Huneeus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:32