OTKRIVENA PISMA

OČAJNOJ KUĆANICI PRIJETI ZATVOR 'Mislila sam da ću biti loša majka ako ne pristanem na davanje mita za školu'

Felicity Huffman i njena kćer
 Profimedia, Backgrid USA

Kad je prije šest mjeseci odjeknulo kako je zvijezda američke serije “Očajne kućanice” dala mito kako bi njezina kći upala na elitni fakultet, za Felicity Huffman karijera je praktički bila gotova. Nagrađivana glumica koja je do tada za jednu odigranu epizodu dobivala 275 tisuća dolara, više nije bila u milosti hollywoodskih “bogova”.

Njezino je lice tjednima bilo na naslovnicama tabloida, a paparazzi su toliko postali opsjednuti njome da više gotovo uopće nije izlazila iz kuće. Skandal koji se danas smatra najvećom prijevarom oko upisa na fakultet u američkoj povijesti polako se počeo raspetljavati i donositi u javnost nove detalje slučaja. U pismima na 161 stranicu koje su Huffman i njezin suprug, glumac William H. Macy poslali sutkinji, detaljno je objašnjen skandal koji mjesecima fascinira svijet, prenosi LA Times. U “ispovijesti” zločina, Huffman i suprug za sebe kažu da su pokušali biti dobri roditelji, a Huffman, osim što je priznala krivnju, priznaje i da je osramotila svoju obitelj.

“U potpunosti prihvaćam odgovornost za svoje postupke i prihvaćam posljedice svojih akcija. Sramim se boli koju sam nanijela svojoj kćeri, obitelji, prijateljima, kolegama i akademskoj zajednici. Želim im se ispričati, a posebno se želim ispričati učenicima koji svakodnevno naporno rade kako bi upisali željeni fakultet i njihovim roditeljima koji se žrtvuju kako bi ih podržali”, napisala je Huffman u izjavi sudu.

Državni tužitelji u Massachusettsu su objasnili kako prijevara, koja je trajala godinama, uključuje 30-ak roditelja koji su plaćali fakultetima mito kako bi upisali njihovu djecu na fakultete. Ukupno je 51 osoba optužena u tzv. Varsity Blues skandalu, a 23 ih je priznalo krivnju. Huffman se optužuje da je uplatila 15 tisuća dolara savjetniku za upis na fakultet kako bi “poboljšao” rezultate SAT testa (standardizirani test sposobnosti koji se koristi kao prijemni upis na mnoge studije u SAD-u) njene kćeri Sophie Grace. Suđenje počinje ovaj tjedan, a Huffman prijeti mjesec dana zatvora i kazna od 20 tisuća dolara.

Huffman bi za sebe rekla da je tzv. helikopter majka, ona koja će napraviti sve što je u njenoj moći da osigura najbolje za svoje dijete, danonoćno bdijući nad svojim potomkom.

Potpora

“U svom tom očaju da budem dobar roditelj, uvjerila sam se da je ono što činim dobro za moju kćer. Sada shvaćam ironiju u tome jer ono što sam napravila je upravo suprotno od toga”, napisala je glumica u izjavi sucu.

Sve je počelo 2016. godine kad je Huffman postala zabrinuta za slabije ocjene svoje kćeri srednjoškolke i probleme u učenju koje je imala. S obzirom na to da je postojao samo jedan savjetnik za upise na fakultet u njezinoj školi, Huffman se bojala kako njena kćer neće dobiti potrebnu potporu. Tada joj je prijatelj preporučio Williama “Rick” Singera, jednog od “najboljih stručnjaka u Los Angelesu”. Huffman je bilo rečeno kako će biti “sretna ako ga uspije dobiti”. U pismu sucu objašnjava kako nije išla tražiti nekoga da fingira kćerine rezultate na prijemnom ispitu te da u tom trenutku nije ni znala da je to moguće. Singer je pristao pomoći njezinoj kćeri u matematici, legalno, a Huffman je bila sretna što je našla nekog tako sposobnog. Ali, nakon godinu dana instrukcija, Singer je objasnio Huffman i Macy kako ne vidi veliki napredak. Međutim, imao je “asa u rukavu”. Predložio im je kako je moguće platiti kontroloru ispita da dozvoli pomagaču, Marku Riddellu s Harvarda, da ispravi netočne odgovore na testu.

“Pobrinut ćemo se da dobije rezultat koji treba dobiti”, navodno je Singer tada obećao Huffman.

Iako je prvo bila šokirana ponudom, ipak je, nakon nekoliko tjedana, pristala.

“Koliko god to čudno zvučalo, mislila sam da ću biti loša majka ako ne pristanem na to što je Singer predlagao”, napisala je Huffman.

Singer je u ožujku priznao krivnju za četiri krivična djela, priznao je da je namještao rezultate testova svojih klijenata te da je skautima predstavljao njihovu djecu kao buduće sportske nade, iako se uopće nisu bavili tim sportom. Riddell je priznao krivnju za počinjenje pronevjere i pranje novaca. Macy nije okrivljen za počinjenje zločina, ali je iz određenih dokumenata koje tužitelji posjeduju, vidljivo da je bio uključen u diskutiranje oko prijevare.

U prosincu 2017. godine, Sophia Grace je rješavala SAT test u privatnoj školi u Zapadnom Hollywoodu. Nakon što je završila, Riddell je “ispravio” odgovore. I tužitelji i Huffman navode kako Sophia Grace nije znala ništa o prijevari koja se odvijala. Dva mjeseca nakon ispita, Huffman i Macy su isplatili 15 tisuća “priloga” Singerovoj fundaciji, koja je kasnije otkrivena kao “praonica” novaca za podmićivanje.

Huffman je uhićena 12. ožujka. Policajci su upali u njihovu kuću u šest ujutro i digli ih iz kreveta. Macy je rekao medijima kako njihove kćeri još imaju noćne more od tog prizora.

Studij glume

Dva dana kasnije, Sophia Grace je otišla na audiciju na studij glume. Kad je sletjela, primila je e-mail da je njezina audicija otkazana.

“Nazvala nas je s aerodroma u panici. Molila nas je da učinimo nešto”, rekao je Macy. Iako nije otkrio o kojem se točno fakultetu radi, rekao je kako na kraju taj fakultet uopće nije tražio SAT test kao uvjet upisa.

Osim Huffman, tog je jutra uhićeno još 32 roditelja s Manhattana i Los Angelesa, uključujući glumicu Lori Loughlin. Huffmanin slučaj je prvi o kojem suci odlučuju te će se u petak, 13. rujna, znati je li joj zbog slave i poznatog imena sutkinja Indira Talwani “popustila” ili ju je odlučila uzeti za primjer.

Tužitelji inzistiraju na kazni.

“Svi roditelji žele pomoći svojoj djeci. Ipak, većina ih se ne okreće podmićivanju, mitu i zavjeri. U zatvoru se svi tretiraju isto i isto su odjeveni, neovisno o njihovoj poziciji, slavi i utjecaju”, tvrde tužitelji.

Branitelji kažu kako bi pristali na 20 tisuća kazne i 250 sati rada za opće dobro. Iako je Hollywood već odbacio Felicity, u njenu je obranu ipak stala kolegica Eva Longoria, s kojom je radila na “Očajnim kućanicama”. Longoria je u pismu napisala kako je Huffman uvijek bila dobra prema njoj te je stala na njenu stranu kad su je drugi glumci maltretirali.

“Bila sam najmanje plaćena glumica na setu. Felicity se založila za mene, iako se neki glumci nisu slagali s time. Ona je tada rekla da smatra kako trebam biti plaćena isto kao i svi drugi jer ‘uspjeh serije ovisi o svima nama, a ne o samo jednoj osobi’”, napisala je Longoria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00