MONSTRUOZAN PLAN

'HTJELI SU GA OTROVATI NOVIČOKOM' Saudijski obavještajci planirali su Khashoggija ubiti u Londonu: 'MI6 bio je u visokoj pripravnosti'

 
Snimka ulične kamere koja prikazuje novinara Jamala Khashoggija kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu
 Reuters TV / REUTERS

Saudijske vlasti pokušale su izvesti atentat na saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Londonu, na isti način na koji je napadnut ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj, koji je, zajedno sa svojom kćerkom Julijom, bio otrovan nervnim otrovom "Novičok" u južnoj Engleskoj u ožujku 2018. godine, piše Al Jazeera Balkans.

Naime, Khashoggi je uoči odlaska u Istanbul, gdje je prošle godine ubijen u konzulatu svoje zemlje, u glavnom gradu Velike Britanije sudjelovao na konferenciji povodom 25. godišnjice sporazuma iz Osla. "Napuštam London, a Palestina mi je u mislima", napisao je Khashoggi na Twitteru dok je odlazio iz britanske prijestolnice.

Britanski list Daily Express potvrdio je ovu pretpostavku, rekavši da je obavještajna služba MI6 bila u visokoj pripravnosti tijekom Khashoggijevog boravka u Londonu, koji je trajao četiri dana.

List dodaje da su u to vrijeme u Turskoj bila dva obavještajna i tri visoka vojna dužnosnika iz Saudijske Arabije, koji su se pripremali za putovanje u Veliku Britaniju.

Owen Wilson, bivši kolumnist Financial Timesa, ističe da bi "Khashoggijev povratak u Saudijsku Arabiju bio proveden silom. Rijad je tražio prikladnu stranu zemlju u koju će poslati svoj tim da dovede Khashoggija."

Britanski vladin komunikacijski centar, koji je odgovoran za pružanje obavještajnih informacija vladi i oružanim snagama i za nadzor komunikacija, presreo je izvještaj saudijske opće obavještajne službe u kojem piše da su saudijski dužnosnici nadzirali Khashoggija tijekom njegovog boravka u Londonu.

Britanski obavještajni izvori potvrdili su kako su znali da se nešto "sprema u tajnosti" u prvom tjednu rujna 2018. godine, otprilike tri tjedna prije Khashoggijevog ubojstva.

Khashoggijev prijatelj, koji tražio da ostane anoniman, rekao je britanskim medijima kako je Khashoggi prije ubojstva bio u procesu dobivanja dokumenata u Londonu koji dokazuju "optužbe da Saudijska Arabija koristi kemijsko oružje u svom ratu u Jemenu", zbog čega su vlasti u Rijadu imale snažnu želju da ga se riješe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47