MONSTRUOZAN PLAN

'HTJELI SU GA OTROVATI NOVIČOKOM' Saudijski obavještajci planirali su Khashoggija ubiti u Londonu: 'MI6 bio je u visokoj pripravnosti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2019. u 17:45

A still image taken from CCTV video and obtained by TRT World claims to show Saudi journalist Jamal Khashoggi as he arrives at Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Turkey Oct. 2, 2018. Reuters TV/via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Reuters TV / REUTERS

Snimka ulične kamere koja prikazuje novinara Jamala Khashoggija kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu

 

Saudijske vlasti pokušale su izvesti atentat na saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Londonu, na isti način na koji je napadnut ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj, koji je, zajedno sa svojom kćerkom Julijom, bio otrovan nervnim otrovom "Novičok" u južnoj Engleskoj u ožujku 2018. godine, piše Al Jazeera Balkans.

Naime, Khashoggi je uoči odlaska u Istanbul, gdje je prošle godine ubijen u konzulatu svoje zemlje, u glavnom gradu Velike Britanije sudjelovao na konferenciji povodom 25. godišnjice sporazuma iz Osla. "Napuštam London, a Palestina mi je u mislima", napisao je Khashoggi na Twitteru dok je odlazio iz britanske prijestolnice.

Britanski list Daily Express potvrdio je ovu pretpostavku, rekavši da je obavještajna služba MI6 bila u visokoj pripravnosti tijekom Khashoggijevog boravka u Londonu, koji je trajao četiri dana.

List dodaje da su u to vrijeme u Turskoj bila dva obavještajna i tri visoka vojna dužnosnika iz Saudijske Arabije, koji su se pripremali za putovanje u Veliku Britaniju.

Owen Wilson, bivši kolumnist Financial Timesa, ističe da bi "Khashoggijev povratak u Saudijsku Arabiju bio proveden silom. Rijad je tražio prikladnu stranu zemlju u koju će poslati svoj tim da dovede Khashoggija."

Britanski vladin komunikacijski centar, koji je odgovoran za pružanje obavještajnih informacija vladi i oružanim snagama i za nadzor komunikacija, presreo je izvještaj saudijske opće obavještajne službe u kojem piše da su saudijski dužnosnici nadzirali Khashoggija tijekom njegovog boravka u Londonu.

Britanski obavještajni izvori potvrdili su kako su znali da se nešto "sprema u tajnosti" u prvom tjednu rujna 2018. godine, otprilike tri tjedna prije Khashoggijevog ubojstva.

Khashoggijev prijatelj, koji tražio da ostane anoniman, rekao je britanskim medijima kako je Khashoggi prije ubojstva bio u procesu dobivanja dokumenata u Londonu koji dokazuju "optužbe da Saudijska Arabija koristi kemijsko oružje u svom ratu u Jemenu", zbog čega su vlasti u Rijadu imale snažnu želju da ga se riješe.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo